Пастис

Пастис
Снимка: HeikeSchauz / pixabay.com

Ако сте били във Франция през летните месеци, вероятно сте виждали сервитьорите в чаровните френски кафенета да се промъкват между многобройните си клиенти, разнасяйки високи чаши с мътен бледожълт алкохол.

Ако се чудите, това е пастис, и ще бъде обект на нашата статия. Обичан от мнозина и културно приет дори от тези, които го презират, пастисът се е превърнал в неофициалната напитка на лятото във Франция, особено в южните региони на страната.

И така, какво точно е пастис, какъв е вкусът му и как се променя от карамелено кафяво на бледожълто? Събрахме всичко, което трябва да знаете за това характерно френско алкохолно изкушение.

Пастис – същност

Пастисът е тежка алкохолна напитка с аромат на анасон. Аперитивът е произвеждан най-често в Южна Франция. Обикновено има около 40-45% алкохол и може да се похвали с по-малко от 100 г на литър захар. Името пастис идва от окситанската дума за каша.

Къде се прави пастис

Пастисът е продаден за първи път в търговската мрежа през 1932 г. от Паул Рикард, точно 17 години след като абсентът е забранен. Въпреки че сега се дестилира в шепа региони, спиртната напитка се консумира най-често в Марсилия, Вар и други области в Прованс, Южна Франция.

Как се прави пастис

Въпреки че съществуват занаятчийски версии, повечето бутилки с този алкохол се приготвят чрез смесване на неутрален основен алкохол с есенция с аромат на женско биле. В по-малките производствени дестилерии вместо това може да се използва анасонова есенция/екстракт. Правното определение на пастис описва алкохола като спиртна напитка с аромат на анасон, съдържащ 40% алкохол.

Как пастисът придобива цвета си

Сам по себе си пастисът, подобно на много спиртни напитки ликьори, има карамелен оттенък. Въпреки това, когато се добави капка вода, напитката придобива мътен, бледожълт оттенък. Това е така, защото пастисът съдържа терпени, които стават неразтворими, когато се разреждат с под 30% процента етанол. Ето как напитката придобива характерната си мътност в чашата, след като се добави вода!

Каква е историята на пастис

Пастисът първоначално е създаден в началото на 30-те години на миналия век в резултат на забраната на абсента. По онова време французите били луди по спиртни напитки с аромат на анасон и след забраната на абсента Рикар създал и продал в търговската мрежа пастис като алтернатива на абсента.

Какъв е вкусът на пастист

Пастис поднасяне
Снимка: jackmac34 / pixabay.com

Пастисът често се сравнява с абсент, въпреки че двата вида алкохол всъщност не са толкова сходни. Пастисът има повече аромат на женско биле и анасон. Ако преди сте пили арак, узо или ракия, това са подобни спиртни напитки.

Как най-добре да се насладите на пастис

Въпреки че е най-добре да се насладите на пастиса, като го пиете чист или добавите малко вода към него, съществуват шепа коктейли на базата на напитката. Най-популярните са Rourou (направен с ягодов сироп), Tomate (направен с гренадин) и Perroquet (смесен със сироп от зелена мента). Когато се използват последните два микса (гренадин и ментов сироп), коктейлът се нарича Feuille Morte („мъртъв лист“). Пастисът често се заменя с други популярни коктейли, които изискват абсент, най-вече Sazerac.

Кога е най-добре да се насладите на пастис

Паститът се пие през цялата година от различни пиячи, въпреки че напитката обикновено се консумира като аперитив по време на френския аперо час. Въпреки това, през уикендите пастисът често се ползва през целия ден, докато играете релаксиращи игри на петанк под слънцето – макар че е справедливо предупреждение, че поради високото си алкохолно съдържание може да ви хване, без да се усетите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес