Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Лазанята - вкусната царица на пастите

Лазанята - вкусната царица на пастите

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
157
Лазанята - вусната царица на пастите

Тя е царицата на пастите! Ароматна, апетитна, сочна, лазанята никога не остава незабелязана. С мириса на кайма, смесен с вкуса на току-що запечено пшенично тесто! И настърган запечен пармезан...

Ще се закълнете, че това почти митично ястие, е произведение на италианското кулинарно изкуство, нали? Но това не е съвсем така.

Лазанята е родена много много отдавна, някъде в периода на античността. Преди да стане ястието, което познаваме днес, базирано на меса и италиански сирена, гръцкият и римският народ приготвяли lagana. Така те наричали един тънък лист тесто, сварено на пара, в което слагали плънка. Тя била съставена от месо - каквото има подръка, например пилешко, свинско или риба. Смесвали го с яйца и с други подправки, непознати днес. Накрая всичко се поливало с рибна саламура и се печало като пай.

Лазаня Болонезе

Названието лазаня се появява по време на Средновековието под влиянието на арабите, които приготвяли своя рецепта на ястие, наречено lauzina. То представлявало тънки тестени кори, пълнени с натрошени бадеми, които първо били десерт, но в последствие започнали да се приготвят и със сирена, подобни на моцарелата.

Макар и далеч от сегашната лазаня, това ястие е било съставено от няколко слоя, разделени от плънка, и е послужило за вдъхновение на днешните рецепти, така ценени от италианците и приготвени най-вече със сос Болонезе.

Класическа Лазаня Болонезе

В наши дни най-обикновената лазаня се приготвя най-вече от кайма и различни видове сирена. Разбира се, съществуват много разновидности като вегетарианска лазаня или лазаня с горгонзола и спанак. Въпреки множеството забележителни вариации на любимото ястие все пак домашната лазаня остава една от най-популярните и най-лесните за приготвяне.

Каквото и да е допълнението на рецептите, тя се прави на базата на сухи или пресни тестени листа с доматен сос и сос Бешамел, в намазана с масло или зехтин тава, които позволяват на ястието да се изпече перфектно, без да изсъхва. В рецептата за лазаня Болонезе тестото никога не се вари.

Продукти за лазаня

Не е така с малките зеленчуци, ако решите да ги включите. Те трябва задължително да се варят на тих огън. За лазаня Болонезе изберете прясно говеждо месо, за предпочитане да не е замразено. Може да разнообразите ястието с ангешко например, което също трябва да смляно от хубаво парче. Сосът трябва да е достатъчно плътен, за да може да служи и за свързване на отделните елементи на ястието. Ако стане пък прекалено плътен, би могъл да се разреди с мляко.

Сервирайте със салата, маслини или орехи и няколко листа босилек!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest