Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-добрите пасти и сосове за тях

Най-добрите пасти и сосове за тях

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Най-добрите пасти и сосове за тях
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра-17%
Препоръчано за теб:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.
94.89 лв.

Пастата е продукт, типичен най-вече за Италия. Там почти всичко е направено от тесто. Думата „Paste” означава макаронени изделия. Но любовта към пастата отдавна е превзела целия свят.

Основата за добрата паста е качественото брашно. Италианската паста се приготвя от брашно от твърда пшеница. Тя, разбира се, върви добре с различни сосове. Често сосът към тестените изделия се приготвя на доматена основа.

Една от най-известните пасти е Болонезе:

Паста Болонезе

Най-добрите пасти и сосове за тях

Необходими продукти: 1 консерва белени домати, 250-300 г кайма, 1 глава лук, 2 белени моркова, 1 скилидка чесън, вегета по желание, спагети (или друг вид паста)

Начин на приготвяне: Каймата се запържва до зачервяване. Добавят се нарязаните на ситно лук и моркови. Отгоре се посоляват с вегета и се разбъркват. Запържват се добре и се добавят доматите. Ако са прекалено кисели, се прибавя около 1–2 с.л. сол и малко захар.

Пастата се приготвя така: Една тенджера с вода, малко сол и олио се слага на котлона. Когато заври водата, се изсипва пастата и се вари около 8 минути. Много внимавайте да не се развари. Пастата се поднася отцедена, обилно залята със соса и поръсена с кашкавал и магданоз.

Друга широко популярна паста е Карбонара.

Паста Карбонара

Най-добрите пасти и сосове за тях

Необходими продукти: пакет спагети или други макаронени изделия, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 150 г бекон, 2-3 с.л. вино, 2-3 яйца, 10 мл готварска сметана, сол, черен пипер, пармезан

Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук, чесънът и беконът се запържват в малко сгорещена мазнина. Доливат се 2-3 с.л. бяло вино и се овкусява със сол, черен пипер. Сметаната с яйцата се разбиват и при непрекъснато разбиване с тел се доливат в тигана. Бърка се, докато сосът се сгъсти. Към така приготвения сос Карбонара се прибавят предварително сварените спагети и настърганият пармезан.

При запържването могат да се прибавят и гъби.

И една по-нестандартна рецепта за паста с нетрадиционен, но изключително вкусен сос:

Паста с доматен сос и миди

Необходими продукти: 200 г паста (cappelletti), 200 г замразени миди, 3-4 парчета домати, 1 стрък босилек, 3 с.л. босилек, сол, захар, черен пипер, индийско орехче, средиземноморски билки

Най-добрите пасти и сосове за тях

Начин на приготвяне: Макаронените изделия се поставят във вода. Когато заври, се подправя с 0.5 ч.л. сол на литър вода. Може да се добави и добавка от сушени билки - босилек, риган, джоджен, чубрица и др. Тестените изделия се варят колкото е посочено на опаковката. След това се отцеждат в гевгир.

Сос: Доматите се попарват с вряла вода. Кожата им се отстранява, а семената се премахват. Нарязват се колкото може по-на ситно - като пюре. В тиган се затопля зехтин. Добавят се доматеното пюре, сол и черен пипер. Добавя се и щипка настъргано индийско орехче.

Следва и добавянето на малко захар, ако искате да се получи сладко-кисел сос – 1.5-2 ч.л. Накрая се слага ситно нарязаният магданоз и подправки по избор, поставя се капак и се оставя да къкри на много слаб огън за около 15 минути. Разбира се, трябва да се разбърква от време на време. Ако се налага, се добавя и допълнително количество течност.

Около 10 минути преди да снемете соса, добавете замразените миди. Разбърква се и се оставя да къкри. Добре е мидите да търпят топлинна обработка поне 10-12 мин. Сервира се, като капелетите биват полети със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest