Пиня Колада /Piña colada/ представлява сладък коктейл, в чиито състав попадат кокосово мляко, сок от ананас и светъл ром. Пиня Колада се приема за традиционна напитка в Пуерто Рико. Всъщност коктейлът носи тази титла от 1978 година. Обаянието на този неповторима напитка е толкова силно, че тя съвсем заслужено се нарежда сред най-предпочитаните алкохолни коктейли в света наред с:
- Куба Либре;
- Маргарита;
- Мохито;
- Космополитън;
- Дайкири.
Състав на Пиня Колада
Плодовите съставки на Пиня Колада определят нейното богато съдържание, включвало полезни хранителни вещества. Изследванията показват, че в знаменития коктейл има известно количество наситени-, полиненаситени- и мононенаситени мазнини, захари, белтъчини, вода и фибри. В състава на напитката се срещат натрий, калий, желязо, калций, фосфор, цинк, селен, мед, манган и магнезий. Пиня Колада е източник на витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В6, витамин С, витамин Е и витамин К.
История на Пиня Колада
Произходът на питието не е напълно ясен, тъй като трима пуерторикански бармани оспорват титлата на негов баща. Ясно е обаче, че през двадесетте години на миналия век се появява на страниците на популярно списание. Името на коктейла в буквален превод от испански език означава прецеден ананас. По онова време напитката е съдържала единствено сок от ананас, сок от лайм, светъл ром, захар и лед. Компонентите били разбивани заедно, а получената напитка била прецедена и разливана в чаши.
Говори се обаче, че един от барманите, считащи се за откривател на Пиня Колада- Рамон Мончито Мареро Перес, решил да добави в рецептата за коктейла и мляко от кокосов орех. От плоча, намираща се в Пуерто Рико, се разбира, че първата Пиня Колада е поднесена в бара на местен хотел през лятото на 1952 година. Според запознати барманът забъркал емблематичното питие, след като шефът му поискал от него да сътвори нов коктейл, който да впечатли изисканите посетители на хотела.
Перес взел присърце заръката на началника си и се впуснал в изобретяване на магическия коктейл. В продължение на няколко месеца той изследвал най-различни комбинации, докато накрая се появила напитката с уникален вкус и аромат. Неговото бащинство е оспорвано от Рикардо Гарсия, който също работел на Карибите. Другият претендент се казва Рамон Портас Мингот. По неговите думи пък именно той е забъркал прословутото питие през 1963 година в местния ресторант Barrachina. Заведението продължава да функционира и днес и се слави с твърдението на Мингот.
И независимо че не е ясно кой е откривателят на Пиня Колада, друг факт относно коктейла остава безспорен - той скоростно придобива световна известност, а в самата си родина е повече от обичан. Това става причина да се превърне в национално питие на Пуерто Рико, а също в страната да се празнува Национален ден на Пиня Колада. По правило той се отбелязва всяка година на 10-ти юли с изобилие от коктейли и много забавление.
Видове Пиня Колада
Въпреки че в миналото карибският коктейл се е правел единствено от ананасов сок, кокосово мляко, лед и ром, днес в него се добавят и други съставки. Това обуславя появата на различни видове Пиня Колада. Към днешна дата са известни следните разновидности:
- Amaretto colada - в тази разновидност ромът е заместен с Амарето;
- Chi chi - тук ромът е заместен с водка;
- Lava Flow - при този коктейл Пиня Колада е смесена с ягодово Дайкири;
- Staten Island Ferry - напитката комбинира кокосов ром и сок от анасас с лед;
- Virgin piña colada или piñita colada - при тази разновидност на коктейла не присъства алкохол.
Производство на Пиня Колада
Пиня Колада се приготвя в различни съотношения в зависимост от личните предпочитания на консуматорите. Въпреки това според една известна рецепта се ползват една част кокосово мляко, една част бял ром, три части сок от ананас и няколко кубчета лед. Всички тези съставки се поставят в блендер или шейкър, за да могат да се разбият добре.
Така добитата консистенция се разлива в студена коктейлна чаша. Някои предпочитат да смесят полученото питие и с газирана вода, но това не би могло да подобри кой знае колко вкуса на коктейла. По желания можете да декорирате чашата с коктейла с парченца ананас, портокал, банан, лайм или друг плод.
Избор и съхранение на Пиня колада
Ако нямате възможност да приготвите Пиня Колада у дома, можете да закупите напитката от търговските вериги, където е силно разпространена. Можете да се спрете на класически вид или на някоя нова разновидност. При всяко положение обаче не забравяйте да погледнете срока на годност на питието.
По отношение на съхранението на питието, трябва да се види какво е посочено на етикета от производителите, тъй като някои видове Пиня Колада могат да изискват съхранение в хладилник, а други - не. Общо все пак остава правилото, че бутилката с питието трябва да е добре затворена.
Готвене с Пиня колада
Пиня Колада е питие, чиито плодов вкус и завладяващо тропическо ухание се предпочитат при направата на различни коктейли. Кокосово-млечното очарование се дообогатява с Бейлис и други сметанови ликьори. Пиня Колада може да се използва и с кулинарни цели. Малко количество от коктейла биха придали екзотика на различни плодови салати, а също и на всякакви печива, включително торти, сладки рула, пасти, пухкави кексове, чийзкейкове, сладоледи, кремове, еклери, бисквити.
А сега е време да усетите вкуса на Крибите с тези две екзотични предложения за рецепта за Върджин Пиня Колада и Ягодова Пиня Колада.
Коментари