Ромът е вид алкохол, дестилиран от захарна тръстика. Консумира се от векове, защото е алкохолна напитка, която може да се получи евтино и в голямо количество, което го прави привлекателен за производство на малки острови с малко ресурси.
В зависимост от уникалните условия, в които е отгледана тръстиката, както и техниките, използвани при производството му (а има много), този възхитителен продуктт може да варира от сладък и светъл, до тъмен, опушен и всичко между тях.
Тъмният ром обикновено е отлежава по-дълго от другите видове, тъй като производителите искат карамелизиране в крайния продукт. От друга страна, белите имат по-чист и лек вкус, но въпреки това могат да варират значително във вкуса в зависимост от марката или етикета.
Ромът е едина от най-добрите спиртни напитки, които навяват спомени за тропически ваканции, релаксация, романтика и приключения. Има всякакви идеи за храна и напитки, които да допълнят изживяването, но можете да започнете с тези съчетания за ром:
1. Пържола и отлежал ром
Пържола и отлежал ром са добро кулинарно съвпадение, тъй като ароматите на месото на скара подобряват уникалните дървесни и карамелизирани нюанси на отлежалия алкохол.
2. Газирана вода и тъмен ром
За освежаваща лятна напитка изстискайте няколко лимона и напълнете чашата с любимия си тъмен ром. Допълнете обилно със сода, идеалено допълнение към онзи орехов нюанс в тъмния ром.
3. Сок от ананас и бял ром
Списък с комбинации от ром не би бил пълен без сок от ананас. В края на краищата сокът от ананас е една от основните съставки на пиня колада и прави едно невероятно освежаващо Дайкири! Пикантността на сока от ананас има същия балансиращ ефект върху различни видове ром, както цитрусите.
4. Сирене и тъмен ром
Тъмният ром върви чудесно с кремообразни сирена като бри, синьо и отлежала гауда. Дорълващ вкус носят и по-силните сирена като пармезан и едам със своята соленост и леки нотки на пипер.
5. Морски дарове
Всякакви разновидности на миди - салата от миди, миди натюр, скариди и калмари. Все пак ромът е типично крайбрежно питие и няма как да не си ходи с морската храна.
Коментари