Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво трябва да знаем за дълбокото замразяване

Какво трябва да знаем за дълбокото замразяване

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Замразени храни
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-17%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
175.00 лв.
144.45 лв.

Дълбокото замразяване е иновация, която облекчава голяма част от хората. Готвенето на домашно приготвена вечеря след уморителен ден е трудоемко за всяка жена. Това задължение се отменя от наличието на така удобните замразени продукти и ястия. Рядко обаче някой се замисля за това дали тези храни носят на организма ни някаква полза.

Смята се, че дълбоко замразените продукти са полезни. Това се дължи на факта, че продуктите се замразяват почти веднага, преди да са изгубили полезните си вещества. Дори се смята, че дълбокото замразяване е най-здравословният начин за съхранение на продуктите.

За сравнение се дават пресните продукти в търговската мрежа, които пътуват прекалено дълго от производителя до крайния потребител. А вкусът и консистенцията на замразените продукти се отличава минимално от тази на пресните.

Замразени зеленчуци

Има и други процеси, чрез което храната се запазва за по-дълго време - консервирането. При него обаче се използват съставки като сол или захар. За сравнение продуктите, съхранявани при ниски температури, в пъти по-малко страдат от понижаване на качеството и хранителната стойност, отколкото консервираните и изсушените.

Камерите за дълбоко замразяване са уреди, които добиват все по-широка популярност. Те пестят време и средства, стига да се спазват три основни правила, които да осигурят здравословна и пълноценна храна. Това на първо място е самият продукт, който ще се съхранява. Той трябва да е добре почистен и качествен.

Замразени плодове

Второто правило е бързината, с която продуктът се охлажда. Не бива едновременно да се замразяват голямо количество продукти. Третият момент е предварителната подготовка (бланширането) на продуктите, която подпомага запазването на качествата им. Те трябва да са почистени и нарязани, след което сварени в подсолена вода за 3-4 минути.

След това се вадят от водата, обливат се със студена вода и след като напълно изстинат, се пакетират и замразяват. Не се ли спазват определените изисквания за приготвянето и съхранението на продуктите, те могат да се превърнат в реална опасност за здравословното състояние на човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest