Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да замразяваме зелени подправки?

Как да замразяваме зелени подправки?

Замразяване на зелени подправки?

Пресните зеленчуци целогодишно вече не са мисия невъзможна, но по отношение на вкуса, изкуствено отгледаните зеленчуци не са най-добрата опция. Ароматните и вкусни зелени подправки, откъснати от градината, не могат да се сравнят с никакви други предложения.

Запазването на зелените подправки е възможност винаги да се ползваме от предимствата на прясната храна. Освен това е установено, че пресният магданоз например, запазва 2 пъти повече витамин С в себе си, отколкото оранжерийният.

Правилно замразените подправки са вариантът на трапезата и в рецептите винаги да се използват пресни зелении.

За да се замразят зелените подправки, може да се използват кутии, буркани, фолио, торбички и други възможности. Начините за правилно замразяване са:

Екологично чист зелени подправки

Най-екологичното замразяване е в стъклен буркан. За целта билката се посготвя, като се откъсват листата и с тях буркана се пълни догоре, но без да се натъпква. Така лесно ще се отделя нужното количество. Подходящо е за зелении с дребни листа.

Зелени подправки на порции

Изключително удобен вариант е зелените подправки да се разделят на порции за едно използване. Малките пакетчето или найлоновите възелчета са най-доброто решение за порцията. Следващата порция се слага над възела и се прави нов, докато се запълни цялата торбичка. При използване възелът се отрязва и съдържанието се ползва.

На снопчета

Идеално решение за заети домакини, защото подправките няма нужда да се преработват, а просто се събират в нужната купчинка и се стягат в найлон. За да се съхранят добре, въздуха в найлона трябва да се изстиска.

Зелени подправки на зелени кубчета

Как да замразяваме зелени подправки?

За този вариант са нужни формички за лед и кутия с капак. Подправките се режат на ситно, разпределят се във формичките и се заливат с малко хладка вода. При поставяне във фризера се образуват ледени кубчета, които после се съхраняват в затворена кутия и се ползват на бройка.

Зелени подправки със сол

Замразяването на зелени подправки със сол удължава срока на годност на билката, като може да остане в камерата цяла година. Може обаче да се добавят само в готвени ястия, не и в салати.

За целта подправките се режат на ситно, добавя се 30 грама морска сол на 400 грама подправки и след като поемат солта за няколко часа, опаковат се в буркани или кутии и се слагат във фризера.

Замразените зелени подправки се използват, без да се налага предварителното им размразяване.

Виж също как се съхраняват пресни подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest