Пресните зеленчуци целогодишно вече не са мисия невъзможна, но по отношение на вкуса, изкуствено отгледаните зеленчуци не са най-добрата опция. Ароматните и вкусни зелени подправки, откъснати от градината, не могат да се сравнят с никакви други предложения.
Запазването на зелените подправки е възможност винаги да се ползваме от предимствата на прясната храна. Освен това е установено, че пресният магданоз например, запазва 2 пъти повече витамин С в себе си, отколкото оранжерийният.
Правилно замразените подправки са вариантът на трапезата и в рецептите винаги да се използват пресни зелении.
За да се замразят зелените подправки, може да се използват кутии, буркани, фолио, торбички и други възможности. Начините за правилно замразяване са:
Екологично чист зелени подправки
Най-екологичното замразяване е в стъклен буркан. За целта билката се посготвя, като се откъсват листата и с тях буркана се пълни догоре, но без да се натъпква. Така лесно ще се отделя нужното количество. Подходящо е за зелении с дребни листа.
Зелени подправки на порции
Изключително удобен вариант е зелените подправки да се разделят на порции за едно използване. Малките пакетчето или найлоновите възелчета са най-доброто решение за порцията. Следващата порция се слага над възела и се прави нов, докато се запълни цялата торбичка. При използване възелът се отрязва и съдържанието се ползва.
На снопчета
Идеално решение за заети домакини, защото подправките няма нужда да се преработват, а просто се събират в нужната купчинка и се стягат в найлон. За да се съхранят добре, въздуха в найлона трябва да се изстиска.
Зелени подправки на зелени кубчета
За този вариант са нужни формички за лед и кутия с капак. Подправките се режат на ситно, разпределят се във формичките и се заливат с малко хладка вода. При поставяне във фризера се образуват ледени кубчета, които после се съхраняват в затворена кутия и се ползват на бройка.
Зелени подправки със сол
Замразяването на зелени подправки със сол удължава срока на годност на билката, като може да остане в камерата цяла година. Може обаче да се добавят само в готвени ястия, не и в салати.
За целта подправките се режат на ситно, добавя се 30 грама морска сол на 400 грама подправки и след като поемат солта за няколко часа, опаковат се в буркани или кутии и се слагат във фризера.
Замразените зелени подправки се използват, без да се налага предварителното им размразяване.
Виж също как се съхраняват пресни подправки.
Коментари