В голямото семейство на ядливите гъби някои са познати на всички, а други само на любителите на това лакомство, или само на специалистите.
Какво място заемат гъбите Еринги (Eringi, King Oyster mushroom) сред морето от ядливи гъби?
Трябва да се уточни, че тези гъби имат много имена и с някои от тях са познати на повече хора - степна манатарка, кралска гъба стрида, а кралска кладница, ветрогонова гъба са имена, с които еринги са познати у нас.
Описание на гъби еринги
Гъбата Еринги - eringi е гъба, която се отглежда на много места. По своите вкусови свойства превъзхожда дори манатарките и поради тази причина е много популярна в ориенталската кухня. Еринги расте в природата в големи количества в степите на Киргизстан, Чехия, Словакия и Унгария. Поради това може да се намери в прясно състояние в търговската мрежа, независимо от сезона. Регионите на Средиземно море и Северна Африка се считат за родина на Еринги.
Степната манатарка е бяла гъба с кафява, светлокафява или светлорозова шапка. Гъбата има еластична, хрущялна текстура. Стеблото на еринги е дебело и месесто. Гъбата еринги има приятна, деликатна гъбена миризма и достига 15-20 см височина.
Гъбата има добра трайност и се култивира широко. Има слаб вкус или аромат, когато е в суров вид. При готвене развива богат умами вкус и месеста текстура. Техният приятен вкус много напомня този на кашу. При култивиране може да се използва в производството на гъби за класифициране и поддържане на висококачествени гъбени хайвери. Обикновено се използва като заместител на месо в много вегански рецепти.
Състав и полезни свойства на гъби еринги
Еринги се счита за диетичен и здравословен продукт, който съдържа витамини A, B, C, D, E, P, K и такива полезни елементи като: фосфор; калций; манган; магнезий; калий; цинк; желязо, натрий; селен; протеини; целулоза; фруктоза; глюкоза; фолиева киселина; тиамин; рибофлавин; никотинова киселина; пантотенова киселина, фолати; бетаин; токоферол; мастна киселина; аминокиселини; глицин; пролин.
Благодарение на състава си гъбите еринги притежават следните полезни за човешкия организъм свойства:
- укрепват имунната система;
- укрепват нервната система;
- лекуват депресия;
- стабилизират честотата на свиване на сърдечния мускул;
- нормализират кръвното налягане;
- намаляват нивата на холестерола;
- подобряват метаболизма;
- повишават общия тонус на тялото;
- премахват токсини, соли и отпадъци от тялото;
- подобряват кожата;
- намаляват нивата на кръвната захар.
Еринги е лесна за смилане храна от тялото. Богатото съдържание на ензими подпомага функционирането на храносмилателната система. Съдържанието на минерали, витамини и аминокиселини, необходими на човек, има благоприятен ефект върху цялото тяло, като го подмладява и подобрява функционирането на вътрешните органи. В допълнение - ерингите подобряват състоянието на кожата, косата и ноктите.
Противопоказания за употреба на гъби Еринги
Хората, предразположени към алергични реакции, трябва да ядат с повишено внимание. Не се препоръчва употребата на еринги от малки деца, кърмачки и бременни жени, тъй като гъбите съдържат хитин, който се обработва слабо от организма.
Как да изберем и съхраняваме гъби еринги
Трябва да се изберат гъби, чиито шапки са равномерно оцветени, без тъмни петна или признаци на гниене, пукнатини, вдлъбнатини или други повреди.
Препоръчително е Еринги да се съхраняват в хартиени опаковки в хладилник.
Как се консумират гъби еринги
Гъбите Еринги са известни с деликатния си вкус, напомнящ на ядки кашу, еластичната им хрущялна структура има приятен аромат на гъби.
Еринги може да се консумират сурови или да се добавя към салатите. Можете да се изпекат, изпържат, задушат, сварят, както като част от различни ястия, така и като самостоятелно ястие или гарнитура.
Бульоните, приготвени от гъби еринги, са известни със своя изключителен вкус и аромат. Ето защо много готвачи използват този конкретен вид гъби за приготвяне на супи и сосове.
Широка употреба имат в ястия от месо, птици, зеленчуци, зеленчукови и плодови салати, колбаси. Сушените еринги също се използват широко за кулинарни цели. Тази гъба много често се използва в апулийската кухня. Пример за това е, когато се слага върху орекиета.
Рецепти с гъби еринги
Печени гъби Еринги по различни начини
Необичайните гъби Еринга са подходящи за приготвяне на супи, грил или просто както правим пържоли с чесън в масло, те стават готови за 1 минута.
Има и по-изтънчени начини да се получи истинската наслада от ерингите. Тези гъби с гъста, снежнобяла месеста част, може да се приготвят печени и като се напълнят със смес от пилешки гърди и сирене.
Пълнени гъби еринги
Необходими продукти:
- 5 броя едри гъби еринги;
- 200 грама мазни пилешки гърди;
- 200 грама меко сирене;
- 200 грама кашкавал;
- Сол на вкус;
- Черен пипер на вкус;
- Зелени подправки по избор.
Приготвяне:
Нарязват се пилешките гърди на малки кубчета, сиренето се настърва на едро ренде, а зелените подправки се нарязват на ситно.
Нарязват се и гъбите наполовина.
Отстранява се сърцевината с форма на лодка.
Напълва се лодката със смес от гърди и меко сирене.
Отгоре се поръсва настърган кашкавал. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пече се, докато сиренето стане златисто кафяво, отнема не повече от 3-5 минути.
Готовите гъби се подправят със сол и черен пипер на вкус и се украсяват с билки.
От шапчиците и останалите части от издълбаването на гъбите може да се приготвят някои традиционни гъбни ястия като гъбена каша или гъби с ориз. Поради плътната месеста структура тези гъби засищат много добре.
Няколко интересни факта за гъби еринги
Ерингите съставлява 30 % от корейския пазар на ядливи гъби от въвеждането им през 1995 година.
Еринги атакува нематоди и може да осигури метод за контрол на тези паразити, които заразяват котки и кучета.
Видовото наименование на гъбата произлиза от факта, че расте заедно с корените на Eryngium campestre или други растения Eryngium.
Макар че произхожда от средиземноморските региони на Европа, от Близкия изток и Северна Африка, еринги се отглежда и в много части на Азия.
Коментари