Gotvach.bg»Съвети»Как да задушим гъби?

Как да задушим гъби?

Как да задушим гъби?

В кулинарията най-често използваните гъби са печурките. Те са с приятен вкус и гуглите им са оцветени в бяло или кафяво-жълтеникаво /т.нар. кафяви печурки/. Нискокалорични са и годни за непосредствена консумация.

Първото, което трябва да направите при обработката на гъби, е да ги измиете внимателно. Шапките им се остъргват леко при необходимост, отделят се пънчетата. Желателно е да не използвате вода при почистването на гъби, а специална четка, която да отстрани замърсяванията. Когато миете гъбите с вода, те попиват от нея, което се отразява зле на вкус им.

Гъбите за задушаване се използват цели или се нарязват на жулиени. Пънчетата също се нарязват на кръгчета или надлъжно. От гъбите може да се правят и украси.

За приготвяне на задушени гъби не се използват много и силни подправки, за да се запази характерният им вкус и аромат.

За приготвяне на задушени гъби е необходимо:

гъби - 500г

лук- 1 бр.

олио- 3 с.л.

нарязан магданоз

сол и черен пипер

Почистете гъбите - долната част на пънчетата се отрязва, измиват се и се подсушават. Нарязват се на по дребни парчета. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото, докато стане прозрачен.

Добавят се нарязаните гъби и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Налива се малко вода и като се бърка от време на време, се задушават до омекване. Поръсва се с магданоз.

С гъби можете да си приготвите още гъби в масло, гъбена чорба, гъбен пастет, а защо не и мариновани гъбки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати