Тръбенките не са особено популярни в България и вероятно главната причина за това е, че се срещат много рядко. Ще ги познаете по фуниевидната им форма и тъмния им цвят, като до известна степен те имат прилика и със сивия пачи крак.
Ако не сте опитни гъбари обаче, бихме ви посъветвали да си ги закупите от гъбените градини, в които те се отглеждат култивирани или пък изсушени гъби по магазините.
Последното не трябва да ви притеснява, защото дори и изсушена, тази гъба има много приятен аромат. Не на последно място, ще прибавим и че по вкусови качества тя често е сравнявана с трюфелите.
Ето няколко идеи какво можете да приготвите с тръбенките.
Салата с тръбенки
Класическа салата с тръбенки е след бланширането им да ги добавите към накъсани листа айсберг, няколко стръка зелен чесън, зехтин, балсамов, оцет и сол на вкус.
Можете да се доверите и на една френска рецепта с тръбенки, за която освен гъбите обаче ще ви трябват и няколко пияни червени вишни, мед и подправки. Тръбенките отново се бланшират във вода, в която сте добавили малко сол и зрънца бахар.
След като извадите гъбите от водата и ги отцедите, добавете малко мед, зехтин, балсамов оцет, ситно нарязан зелен лук, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте салатата и я поднесете с няколко пияни вишни върху нея. Французите си знаят работата, все пак!
Задушени тръбенки
Всички гъби са чудесни за задушаване, което вероятно знаете как става. Най-добре е след като ги нарежете, да ги задушите в масло и да ги подправите със сол и черен пипер. Можете по време на задушаването им да прибавите към тях и ситно нарязан пресен чесън.
Гъбена супа с тръбенки
Няма някакви по-специални рецепти за гъбени супи, които да са конкретно за тръбенки, така че тук въображението ви в продуктите трябва да се разгърне. Съветваме ви задължиелно да добавите в супата си и корен пащърнак. Казват, че гъбената супа от тръбенки е наистина специална!
Основни ястия с тръбенки
Тръбенките се комбинират много добре както с ориз и картофи, така и със свинско, телешко и пилешко месо. С тях се приготвят всякакви яхнии с гъби и манджи.
Чудесна рецепта, подходяща за използването на този вид гъби, е да приготвите пилешки жулиени с тръбенки. Овкусете месото по ваш вкус и го запържете в малко масло. Когато е готово, го прехвърлете в чинията, в която ще го сервирате.
В същия чугунен тиган задушете и требенките, изсипете ги върху месото и подправете с див чесън и магданоз. Страхотна и изискана вкусотия!
Коментари