Брашното от рожков е биопродукт и често е определян като заместител на шоколада, според някои и на какаото. Трети твърдят, че има вкус на нещо много познато, но им е трудно да определят на какво точно. Независимо от това дали прилича на някакъв друг продукт или на себе си, рожков съдържа много полезни вещества.
Освен това е много по-малко калорично от какаото – брашното от рожков има с около 60 % по-малко калории. Съдържа много калций, витамин A, B1, B2, магнезий.
Растението представлява дърво, което започва да ражда плодове чак след шестата година. Наричат се рожкови шушулки. Силно разпространено в Средиземноморския район, рожковото дърво е вечно зелено.
На еврейския празник Ту Бишват традиционно се похапват сушени плодове от растението, а по време на ислямския Рамадан се пият напитки от рожковен сок. Използва се много често и за производство на хартия, в областта на козметиката, обработване на тютюн.
В кулинарията рожков също е предпочитана добавка – на прах или на парченца. Често се добавя в сладкиши и торти, понякога се смесва с какао. Освен това рожковът помага при стомашни проблеми, диария, гадене и пр.
Можете да добавите брашно от рожков в почти всякакви десерти – важно е само да си пасне с останалите продукти. Това вече е въпрос на вкус и лични предпочитания, както и на много опити. Можете да си приготвите бисквити, курабии, торти, кремове – всякакви неща с помощта на рожков.
Направете си сладки с помощта на 3 – 4 с.л семена от чия, 1 ч.ч ядки, 1 ч.ч стафиди, 5 фурми, 1/3 ч.ч брашно то рожков.
Всички продукти смесвате в блендера докато се поучи смес, която е подобна на брашно. Разточвате и режете на формички, след което ги слагате на студено във фризер, за да се стегнат хубаво.
Дребни сладки с брашно от рожков
Необходими продукти: 1 пак. масло, 120 г захар, 1 с.л есенция ванилия, 200 г брашно, 60 меласа, 1 бакпулвер, 60 г брашно то рожков, 1 яйце, ½ ч.ч смлени лешници
Начин на приготвяне: смесвате брашното, рожков, лешниците и бакпулвера и хубаво разбърквате. През това време разбивате мекото масло със захарта, целта е да се получи кремообразна смес. Следва да се добавят яйцето, ваниловата есенция и меласата. Хубаво се разбива и постепенно се добавя брашното с останалите продукти.
Разбърквате добре и като се получи тесто, започвате да правите топки от него – големината да бъде колкото орех. Слагате в тава, в която предварително сте добавили хартия за печене, след което нареждате топките и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути.
Ако предпочитате, можете да замените ядките, а също и преди да ги изпечете да сложите във всяко топче по една цяла ядка.
Следващото предложение не е типичен десерт, но пък е сладко и вкусно, така че можете да опитате и този вариант. За шейкът от рожков не са ви нужни кой знае колко продукти, а грамажът зависи от личните ви предпочитания. Ето я и рецептата:
Шейк с рожков
Необходими продукти: ½ ч.ч ядки по ваш вкус, ванилия, мед, 3 с.л брашно то рожков, вода, 4 банана
Начин на приготвяне: Бананите трябва да се нарежат на парчета, слагате с останалите продукти в блендер и разбивате хубаво. Всички продукти могат да бъдат заменяни.
Коментари