Морковите са едни от най-популярните кореноплодни растения в света. Те са богати на витамини и минерали, полезни са за здравето и имат приятен вкус. От този зеленчук се приготвят салати, супи, яхнии, сосове, сандвичи, и дори десерти.
Някои смятат, че съхраняването на моркови за цяла година е безполезно - половината от реколтата ще бъде загубена. Въпреки това, ако правилно подготвите зеленчука и изберете подходящ начин на съхранение, морковите няма да се скапят и ще запазят кулинарните си качества.
Как да подготвим морковите за съхранение?
Събирането и подготовката на реколтата играе огромна роля. Ваденето на моркови трябва да стане в правилното време. Трябва те да са дълги около 10 см и почвата да е суха, за да ги извадите лесно. Самото вадене също си има тънкости. Желателно е морковите да се издърпат с листата и после да се почистят.
За самото рязане използвайте остър нож или острие и отрежете горната част (оставете само 1 см от нея). Друга важна точка в подготовката е сушенето. За целта е необходимо да се разпъне алуминиево фолио, да се подреди културата и да се остави за няколко часа на слънце. След това морковите са готови за съхранение.
Как да запазим морковите за зимата вкъщи?
Морковите се съхраняват на тъмно, достатъчно хладно място, с относителна влажност 85-90%.
Важно!
Температурата на въздуха в склада не трябва да надвишава 5 градуса по Целзций - в противен случай зеленчукът ще покълне. Оптималната температура е 1-2 градуса. Мястото, където ще бъдат съхранявани кореновите култури, трябва да бъде подготвено предварително. Ако съхранявате моркови в килера, рафтовете трябва да бъдат дезинфекцирани, проветрени и изсушени.
Къде е по-добре да съхранявате морковите?
Преди голямото зимно застудяване реколтата може да остане и на балкона, но не и след това. Много е важно внимателно да следите температурните колебания и веднага щом дойдат слани, реколта да се прибере в мазето или килера. В този случай контейнерите със зеленчуци могат да бъдат поставени до вратата на балкона, където температурата е по-ниска в сравнение с целия апартамент. Най-добре е да съхранявате корените в килера на апартамента или в мазето на къщата, където температурата и влажността са подходящи. Обикновено това се прави в насипно състояние: морковите се разпръскват върху равни повърхности, в кутии от гофриран картон или дърво.
Обърнете внимание!
Най-добре е морковите да се съхраняват на тъмно, хладно място, далече от нагреватели и батерии.
Кое е най-доброто място за съхранение на моркови в апартамент?
Най-доброто място за съхранение на кореноплодни зеленчуци в апартамент е тъмно и хладно място, например складово помещение. Много домакини предпочитат да оставят зеленчуци в кухнята, но това не е оптималният вариант.
По време на готвене температурата в тази стая се увеличава, което възпрепятства съхраняването на продуктите. Най-добре е да подредите зеленчуците в специално приготвена кутия или чанта. Разстелете морковите върху плътен слой и между тях сложете коренища от хрян. Хрянът има бактерицидни свойства, които предотвратяват образуването на плесени и гъбички.
Трябва да се помни също така, че колкото по-дълго се съхраняват зеленчуците, толкова по-малко витамини остават в тях. Както знаете, 100% от витамините в зеленчуците и плодовете остават в продължение на 2 часа след събирането, а в тези, които се съхраняват месец или повече, има само 30%.
Коментари