Проучване на университета в Ню Касъл доказва, че морковите съдържат 25 процента повече свойства, помагащи в борбата и превенцията срещу рака, когато са сготвени цели и чак след това са нарязани.
Морковите по принцип са известни с това, че съдържат важни хранителни съставки като фибри, бета каротин и множество витамини. И предишни изследвания също са излизали с тезата, че в този зеленчук се съдържа вещество, което значително намалява риска от развитие на тумори в човешкото тяло.
Досега обаче никой не беше обръщал внимание на това запазва ли се фалкаринолът при термична обработка. Оказва се, че както при повечето хранителни продукти, така и тук, полезните свойства на зеленчука значително намаляват по време на готвене.
В изследването освен че били проучени обстойно морковите преди и след готвене, както и това дали са били нарязани по време на готвенето или не, също така участвали и 100 човека, които трябвало да кажат мнението си относно вкуса им. Приблизително 80 процента от запитаните предпочели вкуса на морковите, които били готвени цели.
Учените вярват, че както и фалкаринолът, така и естествената захар в морковите преминава по-интензивно през мембраната на клетките, когато е отслабена заради горещината. Колкото по-голяма е площта на моркова, която е в пряк контакт с водата, толкова по-малко количество остава от така ценния фитохимикал и всички останали полезни витамини.
Няма нищо по-вкусно и полезно от суровите плодове и зеленчуци и ако все пак сте решили да ги подложите на термична обработка, то по-добре го направете по правилния начин. Няма нищо сложно - единственото, от което вероятно ще имате нужда, е по-голям съд, за да ви е по-удобно.
Оттам нататък имате свободата да ги варите или печете както вие си знаете и харесвате. Ще усетите обаче че има разлика в крайния резултат.
Коментари