Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Листа от моркови - за какво помагат

Листа от моркови - за какво помагат

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716721
Листа от моркови - за какво помагат

Листата от морковите са много пренебрегван продукт, който се оказва, че има както кулинарни приложения, но и е много полезен за здравето. В готвенето те могат да се добавят към салати, супи, с тях се приготвят маринати, може да се добавят към рибена чорба.

За да разберем ползите и вредите от листата от моркови, нека първо разберем техния състав.

Какво съдържат листата от моркови

Полезността на листата от моркови се крие в значителното съдържание на минерални соли и витамини. Те съдържат селен, който е мощен естествен антиоксидант. Между другото, една малка клонка листа, ако се яде сутрин, ще покрие дневната доза селен в човешкото тяло.

Тяхната полезност се обяснява и с изключително богатото съдържание на каротин, който в организма се превръща във витамин А, осигуряващ защита на клетките и притежаващ способността да удължава младостта. Съставът на калий в листата на морковите е 237 мг, което също е много голямо количество.

Съставът им включва също витамини С, РР, Е, витамини от група В, витамин D. Минералните състави включват фосфор, флуор, йод, магнезий, микроелементни съединения на желязо, цинк, манган, никотинова и пантотенова киселини. Съдържанието на протеин е 1.3%, на въглехидрати - 7% и също съдържат етерични масла.

Ползите от листата от моркови

Листа от моркови ползи

Морковените листа превъзхождат морковите по съдържание на витамин С и минерали. Те пречистват кръвта на човешкото тяло, облекчават отока, неутрализират хранителните токсини и подобряват функционирането на лимфните възли. На тях се преписва свойството да подобряват тонуса на кожата и мускулите, работата на надбъбречните жлези, женската полова система. След заболяване използването на листата повишава имунитета на човек.

При употребата на варени листа се наблюдава повишаване на нивото на антиоксидантите с 34% и продължава да расте през първата седмица на употреба. Ползата ще бъде по-голяма, ако използвате варени листа дори повече от месец. Използването им в морковена салата значително ще подобри усвояването на каротина.

Ефектът им върху метаболитните процеси също е положителен. Калоричното съдържание на листата е само 35 kcal на 100 г. Използването им в храната почиства кръвоносните съдове и кръвта от холестеролни плаки, подобрява се и кръвообращението.

Ползите от листата от моркови са големи и когато се използват в процеса на отслабване. Консумацията им води до намаляване на телесното тегло.

Съдържащият се в тях витамин B има добър ефект при неврологични заболявания. Витамин А се счита за много полезен за зрителната острота и укрепва ретината.

Микроелементите и веществата, съдържащи се в листата от моркови, помагат в борбата с туберкулозата, болестите на сърцето, анемията, бъбречните заболявания, бери-бери, хемороидите, цистита и запека, а също така се считат за профилактика на рака. Ако ги използвате постоянно, можете дори да подобрите зрението при миопия или далекогледство. Още се характеризират се диуретични и жлъчегонни свойства.

Листа от моркови - за какво помагат

Като лечебно средство листата от моркови са добре приложими при лечение на измръзнали места, рани или язви. За целта се прилага компрес от накълцани листа. Те съдържат фитонциди, които потискат патогенното състояние на микрофлората. Когато се дъвчат пресни, укрепват венците.

Сокът от листа от моркови, ако се консумира на малки глътки през целия ден, помага при стоматит или болки в гърлото. С него се мажат циреи - действа като дезинфектант.

В козметиката се използва благоприятния ефект на листата от морковите върху ноктите, кожата и косата. Правят косата и кожата здрави, възстановяват еластичността на кожата на лицето, деколтето и шията. Отварата от листата укрепва и провокира активен растеж на косата при изплакване с нея. Листата се заливат с вряла вода, запарват се за 15 минути и след това се нанася запарката върху косата.

Вреда и противопоказания

Вредата от листата на морковите се характеризира само с наличието на кофеин. След употребата им можете да почувствате също неприятно състояние в стомашно-чревния тракт. Основните вещества и фибри на тази храна могат да провокират колики и да причинят лошо храносмилане.

А с останалите моркови, след като употребите листата, винаги може да си приготвите:

- морковена супа;

- предястия с моркови;

- мъфини с моркови;

- морковена торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest