Ядките са любима занимавка за много хора. Вярно, вкусните мъници са калорични, но пък съдържат куп ценни за здравето на организма вещества и съставки.
Ядките са богати на белтъчини, фолиева киселина, ниацин, витамини А, В, С, Е, цинк, селен, магнезий, фосфор, калий, калций, желязо.
Изследванията са категорични, че ядките са боец срещу свободните радикали. Това враговете на младостта, те ускоряват процесите на стареене.
Кои ядки при какво помагат?
Бадемите изглаждат бръчките. Това си свойство те притежават заради голямото количество витамин Е. Магнезият успокоява нервите, а калцият заздравява костите.
Освен това бадемите са полезни за мозъка и зрението. Антиоксидантите, които съдържат те, пазят мозъчните клетки от разрушителните радикали. Ядките помагат при астма също. Топло мляко с бадеми помага при болки в стомаха и бъбреците.
Бадемовото масло се използва и като козметичен продукт. То прави кожата мека като коприна. Не бива обяче да се тъпчете с бадеми, въпреки полезните им свойства, тъй като те са достатъчно калорични. Дневната ви дажба не бива да е повече от 40 г дневно.
Лешниците съдържат калий, калций и магнезий – минерали, важни за поддържане на нормално кръвно налягане и жизнен тонус. Те се препоръчват след тежки инфекциозни заболявания. Още: при бронхит, болки в ставите, хронична умора, нервно напрежение и венозно разширение.
Тези ядки са богати на фолиева киселина. Тя е необходима за образуването на червените кръвни телца.
Лешниците почти нямат въглехидрати, мазнините им са малко. Затова според диотолозите могат да се прилагат при диети.
Шамфъстък е боган на фосфор. А точно той укрепва костите и зъбите. Полезен е при изтощение, големи физически и психически натоварвания. Помага при сърдечни болести, заболявания на черния дроб, при жълтеница и повръщане.
Голямо количество мазнини, цинк, ниацин, магнезий се съдържат във фъстъците. Цинкът укрепва имунната система. Целта на ниацина и магнезия пък е да успокояват нервите и да прогонват стреса.
Фъстъците се препоръчват при анемия, язва и артрит. Намаляват холестерола и пазят сърцето. Регулират кръвната захар, подобряват паметта, вниманието и слуха.
Орехите съдържат желязо, фосфор, магнезий, калций и йод, витамини А, В, С, Е, цяла гама микроелементи. Орехите притежават и Омега-3 мастни киселини. Те повишават добрия холестерол.
Орехите укрепват мускулите и бързо премахват умората след физическо натоварване.
Макадамията е австралийски орех. Прилича на лешник и на вкус, и на вид. Съдържа много наситени мастни киселини и витамин В, богата е на белтъци и калций.
И една добра новина за дамите, които имат проблеми с теглото: диетолозите твърдят, че макадамията не качва, а сваля килограми.
Коментари