Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»7 начина да запазите аромата на малините за зимата

7 начина да запазите аромата на малините за зимата

редакция:
7 начина да запазите аромата на малините за зимата

И така, днес ще консервираме малини по най-различен начин, така че да запазим невероятният им аромат за зимата. В малиновите сладкиши, киселината от малини почти изцяло се запазва, а вкусът и ароматът не са обикновени, но пурпурният цвят е толкова приятен, колкото и самата дума малина.

Плодовете за малинов конфитюр трябва да се събират при сухо време. Те трябва да са леко неузрели, за да не губят форма по време на варене. Плодовете се сортират, премахват се смачканите, презрели, развалени от вредители плодове.

Преди варене малините се потапят за няколко минути в солена вода (1 чаена лъжичка сол]на 1 литър вода), за да се отстранят ларвите на малиновия бръмбар. Те се издигат нагоре и се изсипват заедно с водата, след което плодовете се изплакват с чиста вода. Може да ги почистите и ръчно.

Всяка домакиня има своя си начин на приготвяне на конфитюр от малини.

Конфитюр от малини

Метод 1

Сладко от малини

Приготвя се захарен сироп. За 1 кг плодове имате нужда от 1 кг захар и половин чаша вода. Сиропът се приготвя в тенджера на котлона, докато захарта се разтвори напълно. След това добавете в него плодовете, сложете на бавен огън и оставете да заври. Купата или друг съд, в който всичко това се приготвя, е необходимо да се разбърква редовно с кръгови движения, така че плодовете напълно да потънат в сиропа. След кипване огънят се намалява: на всеки 10 минути конфитюрът се отстранява от огъня, оставя се да се охлади и се връща отново до точка на кипене. Редовно отстранявайте пяната. Конфитюрът е готов, когато капка сироп, капната върху чиния (някои домакини капват върху нокътя на палеца), не се разлива, а плодовете са разпределени равномерно в сиропа, не изплуват на върха. Готовият конфитюр в гореща форма се поставя в стерилни сухи буркани, покрити с капачета или хартия.

Метод 2

Плодовете се изсипват в емайлиран съд, като се засипят със слой от захар (1 кг плодове се поръсва 1-1.5 кг захар). Оставете за 10-12 часа на хладно място. След това добавете половин чаша вода в съд за варене и поставете на слаб огън. Изсипете наведнъж плодовете със захарта и докато се вари, редовно разбърквате и премахвате пяната. За да запазите цвета в края на варенето, добавете половин супена лъжица лимонена киселина. Готовото сладко разсипете в сухи и чисти буркани.

Метод 3

В кипящ сироп (за 1 кг плодове вземете 1-1.5 кг захар) се добавят плодовете, варят се за 3-5 минути, изваждат се от топлия сироп и се оставят така за 5-6 часа. След това отново се слагат в сиропа и се връщат на огъня до кипене. Плодът отново се отстранява от сиропа за 5-10 часа. След връщане на плода в сиропа пак се заварява до кипене, след което може да се разсипе в бурканчета и да се съхрани.

Пестил от малини

Пюре от малини

От малините можете да приготвите много различни и вкусни заготовки. Например в комбинация със смокини вкусът е уникален. Сварете плодовете в емайлиран съд. За покритие на смокините и малините със захар са необходими 2-3 чаши захар за 5 чаши плодове. Когато сокът потече, започнете готвенето на слаб огън и варете, докато плодовете лесно започнат да се отделят от дъното. След това се оформя слой от 2-3 см върху лист за печене, предварително намазан с масло, или върху пергаментова хартия, след което се изсушава във фурната при температура 50-60 °C. Изсушената маса се нарязва на парчета. Съхранява се в кутии, затворени с хартия.

Пюре от малини

Пестил от малини

То може да бъде приготвено без захар, както при приготвянето на мармалад, конфитюр, желе. Плодовете се претриват през сито. Получената маса се загрява при ниска температура до кипене, кипва се 1 минута и веднага се прехвърля в стерилни съдове.

Желе от малини

Желе от малини

Приготвя се от сок от малини и захар (1.5 кг на 1 литър сок). Заварява се, докато капка от варивото не се разтича. След това желето се разсипва в стерилни буркани, запечатва се. Трябва да се отбележи, че сокът невинаги добре се желира, така че можете да добавите желатин - 50 г на 1 л сок.

Малинова захар

Малини

Зрелите малини се смачкват в дървен съд и се засипват със захар (2 кг захар на 1 кг плодове), разбърква се, докато захарта се разтвори напълно. Масата се разпределя в кутии, поръсени със захар отгоре, а кутиите са покриват с хартия. Съхраняват се на хладно място.

Компот от малини

Компот от малини

Компотите от малини ви гарантират аромат на малини през зимата, който може да използвате в сладкиши и десерти, да похапвате с баничка например. В чисти стъклени буркани се поставят плодове. Заливат се със захарен сироп - 250 - 300 грама захар на 1 литър вода. Бурканите се запечатват и се стерилизират.

Малинов сок

Сок от малини

Можете да подготвите малинов сок по следния начин. Поставете плодовете в емайлирани съдове, засипете ги със захар (300 г на 1 кг плодове). Поставете съда на слаб огън и периодично бъркайте, като течността се загрее до 85 °C - за около 5 минути. След това охладете, разсипете в бутилки и стерилизирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest