Рожков /Ceratonia siliqua/ е вечнозелено растение, което принадлежи към семейство Бобови. Представлява листопадно дърво или храст, достига височина до 15 метра, с кръгла корона и стъбло. Покрито е с тънка черна кора, която с възрастта се напуква.
Рожков има прости листа със закръглено бъбрековидна форма. Отгоре са тъмнозелени, а отдолу са сивкави, кожести и гладки. Цветовете има тъмно-розов до розово-виолетов цвят, събрани са в снопчета по 5 цвята. Характерно за Рожков е каулифлорията – цветовете и по-късно плодовете се разполагат направо върху по-старите клони и ствола на самото дърво. Смята се, че така цветовете стават по-лесно достъпни за опрашване.
Плодът на Рожков е червеникаво-кафяв и плосък, представлява бобова шушулка, която е дълга приблизително 10 см и широка около 2 см. Вътре в шушулката са разположени между 8-10 тъмнокафяви семена с твърда обвивка. Рожков е дърво, което расте изключително бавно. Живее до 100 години.
Рожков е характерно дърво за района на Средиземноморието и Югозападна Азия. Естествено разпространен е и в някои части на България – Черноморско крайбрежие, Стара планина и Североизточна България. Като декорактивно дърво се отглежда в градини и дворове из цялата страна. Цъфти през ранната пролет.
Състав на Рожков
В състава на Рожков влизат 70% захари, слузни вещества, танини, протеини, различни витамини, скорбяла, мазнини, флавоноиди, инозитол. Рожков съдържа витамин В1, витамин А, витамин В2, калий, калций, магнезий. От микроелементите най-добре са представени желязото, медта, никел, манган и хром.
Избор и съхранение на Рожков
В специализираните биомагазини може да се открие брашно от рожков. То е сравнително скъпо – около 10 лв. за 500 г. Съхранявайте го според указанията на опаковката.
Рожков в кулинарията
Рожков е един от най-популярните подсладители и заместители на какаото. В миналото шушулките на рожков са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят. Сушен плод рожков традиционно се яде на еврейския празник Ту Бишват.
На ислямският празник Рамадан пък традиционно се пият напитки от сок от рожков. Много хора смесват рожков със сурово какао за получаване на по-добър вкус. Рожков на парченца или прах се използва като заместител на шоколада, използва се за торти и шоколади. Рожков на прах е чудесен заместител на какаото на прах.
Предлагаме ви рецепта за невероятни бисквити с рожков и семена от чия.
Необходими продукти: 1/3 ч.ч. брашно от рожков, 3 с.л. семена от чия, 1 ч.л. орехи, 1 ч.ч. тъмни стафиди, 4 фурми, щипка сол. Изсипете всички продукти в блендер и ги разбийте добре до получаването на смес, която прилича на тесто.
Разточете готовото тесто и го нарежете с помощта на формички за сладки. След това ги поставете във фризера да стегнат добре.
Ако сте фенове на млякото преди лягане, към него може да добавите 1 с.л. рожков на прах, малко мед и ванилия. Така ще получите много ароматна и успокояваща напитка.
Ползи от Рожков
Още в Древен Египет са смесвали овесена каша с шушулки рожков, мед и восъка. Получената смес се използвала при диария. През 1 век. Дионис споменава, че рожков помага при нарушения в храносмилането и облекчава болки в стомаха. Може да звучи противоречиво, но действа както при диария, така и при запек.
Начинът на действие зависи от метода на приготвяне на билката – отвара от месестата част на плода се използва за премахване на дразненето в червата, а кората е силен адстрингент и се използва за лечение на диария.
Рожков се използва като хранителна добавка при остри заболявания, ентероколити, диспепсия, глутенова непоносимост. Плодът на рожков е богат на инозитол, който влияе положително при жени с поликистозни яйчници и хора с инсулинова резистентност.
Диетичните фибри в рожкова не просто подпомагат храносмилането, но и значително заздравяват храносмилателната система и предотвратяват развитието на по-сериозни проблеми.
Както споменахме, рожковът се използва като алтернатива на шоколада. Рожковът не съдържа кофеин, фенилетиламин и теобромин – съставки, които се съдържат във всеки един шоколад в магазинната мрежа и които могат да причинят алергични реакции и мигрена при някои хора. Рожков не съдържа и оксалова киселина, която пречи на усвояването на калций и цинк.
Рожковът е естествено ниско съдържание на мазнини, което го прави изключително подходящ за консумация по време на спазване на диета.
Не съдържа глутен и спокойно може да се консумира от хора с подобна непоносимост. Тъй като не съдържа и кофеин, може да се консумира от малки деца и от хора, които по една или друга причина не могат да употребяват кофеинови продукти.
Смята се, че рожковът има отлични противоракови свойства. В състава му влизат ценни полифеноли, които обуславят антиоксидантната активност на рожкова.
Брашното от рожков дори може да се използва за отслабване. Оказва се, че фибрите в рожкова са по-специални, защото потискат секрецията на грелин - хормонът, който подсказва на тялото, че е гладно и трябва да се храни. Благодарение на тези фибри рожков намалява глада в тялото и е много ефективен при спазването на диетични режими.
Вреди от Рожков
Като цяло рожков и продуктите от него са безопасни. Все пак в много редки случаи е възможно да се наблюдават алергични прояви след консумацията на рожков.
Вижте нашите предложения за десерти с рожков.
Коментари