Рожковът е сред най-древните заместители на захарта. Продуктите, произведени от него, се използват широко до ден днешен в хранителната индустрия.
Най-популярно е брашното от рожков, известно като чудесен заместител на какаото. В него се съдържа три пъти повече калций и два пъти по-малко калории, витамини А и В. То ускорява метаболизма и превръща храната в енергия. Тези ползи може да получите, приготвяйки си вкусни бисквити с рожков.
Бисквити с рожков, мед и бадеми
Необходими продукти: 150 г масло, 1 яйце, 60 г мед/меласа, есенция ванилия, 150 грама захар, 200 г брашно, 60 г брашно от рожков, 2 ч.л бакпулвер, шипка сол, 120 г сурови бадеми.
Начин на приготвяне: Маслото се размеква. Разбива се със захарта и му се добавят яйцето, меда, ароматите и солта. В друга купа се смесват брашното, брашното от рожков, бакпулвера и смлените бадемите. Разбърква се добре и се добавя към течната смес. Бърка се добре, до получаване на хомогенна смес.
От тестото се правят топчета, които се оформят на кръгчета на ръка или с чук за месо. Украсяват се с бадем. Бисквитите се пекат на 180 градуса за около 15 минути. Когато изстинат се, вадят от тавата.
Бисквити с рожков и семена от чиа
Необходими продукти: ⅓ ч.ч. брашно от рожков, 3 с.л. семена от чиа, 1 ч.л. орехи, 1 ч.ч. стафиди, 4 фурми.
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват в блендера и се разбиват до получаване на хомогенна смес. Полученото тесто се разточва и от него се изрязват бисквитки с формички. Готовите бисквити се оставят за малко във фризера, да стегнат. Съхраняват се в хладилник.
Мини сладки с рожков
Необходими продукти: 1 ч.ч. фини овесени ядки, шепа стафиди, 1 ч.ч. фурми, ½ ч.ч. брашно от рожков, ⅓ ч.ч. небелен сусам, ⅓ ч.ч. сурови белени слънчогледови семки или друг вид ядки, ⅓ ч.ч. кокосови стърготини, 100 г кокосово масло, 1 лимон или портокал, 10–20 мл ликьор.
Начин на приготвяне: Фурмите се накисват във вода или ром от предната вечер. Пасират се с лимона/портокала. Кокосовото масло се разтапя на слаб огън.
Всички продукти се омесват добре и се поставят в хладилника за 15–20 минути, за да стегне. От полученото тесто се оформят малки топчета, които по желание могат да се овалят в брашно от рожков, сусам или кокосови стърготини.
Коментари