Ползи от боба и бобовите култури
Бобът има чудесен вкус и притежава превъзходни хранителни качества. Богат, както и всички бобови, са на протеини, фибри, сложни въглехидрати, витамини и минерали. Тази съвкупност от хранителни вещества ги прави истинска суперхрана.
Готвим боб в различни рецепти, но с него може да се направи и бобен хляб.
Идеите за домашни хлебчета с боб и бобови култури са много приятни и лесни за изпълнение. На практика с всяка такава култура, накисната и после пасирана с различни съставки, може да се направят страхотни здравословни хлябове.
Идеи за хлебчета с бобови
Хлебчетата с боб са толкова популярни, че имат и свое название - лобиани. Така се наричат плоските хлебчета с боб.
Необходими продукти:
- ¼ литър прясно мляко
- ¼ литър вода
- 1 пакет суха мая
- ½ супена лъжица захар
- ½ супена лъжица сол
- 3 чаени чаши брашно
- 2 супени лъжици олио
- 400 грама боб
- 3 скилидки чесън
- 1 връзка кориандър
- 70 грама бекон
- 50 грама масло
Приготвяне:
Бобът се сварява до омекване, след като предварително е накиснат във вода. Готовият боб се смила на пюре.
Беконът се запържва и се добавя в пюрето, заедно със солта, нарязаните кориандър и чесън.
В дълбок съд се разбъркват млякото, водата, захарта, солта и маята. Добавя се 1 чаша брашно, така че да се получи гъста каша като за палачинки. Оставя се да втаса. След това се добавят олиото и останалото брашно и се замесва гладко, еластично тесто.
Отново се оставя да втаса и се разделя на 6 равни части, като всяка се разточва на питка с големина на десертна чинийка. В средата се слага от плънката на купчинка, краищата се събират и се притискат.Обръща се и се разточва отново до дебелина от 1 сантиметър.
Питките се изпичат на сух тиган от двете страни, като се намазват с масло и се слагат една върху друга, за да поемат малкото и да се запазят топли.
Нахутен хляб
Бобови култури са подходящи за приготвяне на хляб само от тях. В нахутения хляб има около 20-25 грама въглехидрати и съвсем малко мазнина. Напълно замества стандартния хляб.
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша нахутено брашно, около 300 г
- 1 ½ супени лъжици захар
- 1 ½ чаени лъжички сода за хляб
- ½ чаена лъжичка сол
- 1 чаена чаша газирана вода
- 2 супени лъжици зехтин
Приготвяне:
Всички съставки се смесват, разбъркват се и се изсипват във форма за печене. Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути до готовност.
Вижте още полезни съвети как да се свари бързо бобът и както и как се прави нахутен квас за хляб.
Коментари