Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за домашни хлебчета от бобови

Идеи за домашни хлебчета от бобови

Идеи за домашни хлебчета от бобови
Снимка: Massariello / pixabay.com

Ползи от боба и бобовите култури

Бобът има чудесен вкус и притежава превъзходни хранителни качества. Богат, както и всички бобови, са на протеини, фибри, сложни въглехидрати, витамини и минерали. Тази съвкупност от хранителни вещества ги прави истинска суперхрана.

Готвим боб в различни рецепти, но с него може да се направи и бобен хляб.

Идеите за домашни хлебчета с боб и бобови култури са много приятни и лесни за изпълнение. На практика с всяка такава култура, накисната и после пасирана с различни съставки, може да се направят страхотни здравословни хлябове.

Идеи за хлебчета с бобови

Бобови

Хлебчетата с боб са толкова популярни, че имат и свое название - лобиани. Така се наричат плоските хлебчета с боб.

Необходими продукти:

- ¼ литър прясно мляко

- ¼ литър вода

- 1 пакет суха мая

- ½ супена лъжица захар

- ½ супена лъжица сол

- 3 чаени чаши брашно

- 2 супени лъжици олио

- 400 грама боб

- 3 скилидки чесън

- 1 връзка кориандър

- 70 грама бекон

- 50 грама масло

Приготвяне:

Бобът се сварява до омекване, след като предварително е накиснат във вода. Готовият боб се смила на пюре.

Беконът се запържва и се добавя в пюрето, заедно със солта, нарязаните кориандър и чесън.

В дълбок съд се разбъркват млякото, водата, захарта, солта и маята. Добавя се 1 чаша брашно, така че да се получи гъста каша като за палачинки. Оставя се да втаса. След това се добавят олиото и останалото брашно и се замесва гладко, еластично тесто.

Отново се оставя да втаса и се разделя на 6 равни части, като всяка се разточва на питка с големина на десертна чинийка. В средата се слага от плънката на купчинка, краищата се събират и се притискат.Обръща се и се разточва отново до дебелина от 1 сантиметър.

Питките се изпичат на сух тиган от двете страни, като се намазват с масло и се слагат една върху друга, за да поемат малкото и да се запазят топли.

Нахутен хляб

Нахут

Бобови култури са подходящи за приготвяне на хляб само от тях. В нахутения хляб има около 20-25 грама въглехидрати и съвсем малко мазнина. Напълно замества стандартния хляб.

Необходими продукти:

- 1 чаена чаша нахутено брашно, около 300 г

- 1 ½ супени лъжици захар

- 1 ½ чаени лъжички сода за хляб

- ½ чаена лъжичка сол

- 1 чаена чаша газирана вода

- 2 супени лъжици зехтин

Приготвяне:

Всички съставки се смесват, разбъркват се и се изсипват във форма за печене. Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути до готовност.

Вижте още полезни съвети как да се свари бързо бобът и както и как се прави нахутен квас за хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен