Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три нетрадиционни идеи за домашни консерви

Три нетрадиционни идеи за домашни консерви

Маринован лук

Наред с типично българските рецепти за консервиране, има и много други интересни рецепти, които заслужават вниманието Ви. В случая Ви предлагаме само 3, от които можете да подберете най-подходящата по вкуса Ви:

Маринован червен лук

Необходими продукти: 5 глави червен лук, 10 с. л. захар, 3 ч. ч. вода, 3 ч. ч. оцет, 4-5 дафинови листа, няколко зрънца черен пипер.

Начин на приготвяне: Обеленият и нарязан на кръгчета лук се бланшира за 1 мин. Захарта, оцетът и водата се смесват при непрекъснато разбъркване. Изцеденият лук се нарежда в 4- 5 буркана от по 500 мл и във всеки буркан се слагат по няколко зрънца черен пипер и по 1 дафинов лист. Бурканите се заливат със смесените вода, захар и оцет, затварят се и се съхраняват в хладилника. Могат да бъдат използвани в рамките на 6-8 седмици.

Унгарска туршия

Необходими продукти: 1 кг бяло зеле, 1 кг червено зеле, 500 г зелени чушки, 100 мл оцет, 60 г захар, 70 мл олио, няколко зрънца черен пипер, 60 г сол.

червено зеле

Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се измиват старателно, нарязват се на дребно и се изсипват в съд от емайл. Поръсват се със солта и захарта и леко се разбъркват. Оставят се да престоят така 15 часа, за да може да се отдели сокът им. След това се отцеждат без да се изхвърля сокът им и се подреждат в предварително измити буркани. В голям съд се смесват свареният в около 1/2 ч. ч. вода изстинал оцет, олиото и пипера. Тази течност се изсипва върху туршията, бурканите се затварят и се съхраняват на хладно.

Мариновано цвекло

Необходими продукти: 3 кг червено цвекло, 5 ч. ч. ябълков оцет, 1 1/2 ч. ч. мед, 1 ч. л. канела, няколко карамфилчета.

мариновано цвекло

Начин на приключване: В съд се кипват оцетът, медът, канелата и карамфилът. Цвеклото се обелва и се слага да се вари. Когато е готово се нарязва на кубчета или на филийки и се нарежда плътно в добре измити буркани.

Маринатата за него се кипва отново, изсипва се върху цвеклото и се отстранява внимателно образувалия се въздух между редовете. Бурканите трябва да се затворят още докато маринатата е гореща. След това се обръщат с капачките надолу докато изстинат съвсем и се съхраняват в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest