Вкъщи можете да изпечете домашен хляб. Добре направеното тесто ще даде страхотен резултат – хляб, който прилича по вкус на козунак. Естествено, можете да замесите тесто и само от вода и брашно, но пухкавият домашен хляб ще стане любим на всички.
Домашен хляб
Необходими продукти: 600 грама брашно, 150 милилтра течна сметана, сока от половин лимон, 110 грама омекнало масло, 150 милилитра топло прясно мляко, 1 кубче мая, 2 яйца – 1 за тестото, 1 за намазване, две щипки сол, 40 грама захар, сусам.
В купа се смесват сметаната и лимоновият сок и се оставят за пет минути. Брашното се пресява, в центъра се поставя маята и се долива на тънка струя млякото и сметаната. Замесват се тесто, като постепенно се добавят 1 яйце, омекналото масло, захарта и солта.
Тестото се меси 20 минути, като накрая се уря в масата. То трябва да се получи нежно. Оставя се за 1 час в купата, като се покрива с прозрачно фолио.
Без да се меси отново тестото, се разделя на три части и от всяка се прави франзела. Плете се плитка от франзелите. Хлябът се слага в тава и се оставя за 50 минути да втаса. След това се маже с яйце, поръсва се със сусам и се пече 40 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Пица без мая
Тестото за пица без мая се прави бързо и лесно. Трябват ви две чаши брашно, 1 супена лъжица бакпулвер, щипка сол, 100 милилитра вода, 4 супени лъжици олио.
Брашното се пресява, добавя се солта и бакпулвера и се разбърква. Добавя се олиото и водата и се меси пет минути. От това тесто се прави топка.
Разточва се кръгъл блат за пицата, премества се в тава, правят се ръбчета и се добавя плънката за пицата.
Хляб без мая
Хляб без мая, но с орехи се прави по-лесно и е много ароматен. Необходими продукти: 400 грама брашно, 50 грама фини овесени ядки, щипка сол, 1 чаена лъжичка сода, гасена с оцет, 50 грама орехи, 250 грама кисело мляко, 180 милилитра прясно мляко.
Фурната се загрява до 200 градуса. Тавата се застила с хартия за печене и се поръсва с брашно. В голяма купа се смесват брашното, овесените ядки, содата и солта. Добавят се нарязаните на парчета орехи.
Всичко се разбърква. Отделно се смесват киселото и прясното мляко и се добавят към брашното с помощта на голям нож, но много бързо, защото в противен случай хлябът няма да бухне.
Направете хляб с желаната от вас форма – кръгъл, правоъгълен или какъвто решите, и го сложете в тавата. Направете два разреза с нож в тестото, и печете хляба 35 минути. Изпеченият хляб се завива веднага след изваждането с чиста кърпа, за да е мек.
Коментари