Всички обичаме ароматните и пухкави кексове, които са чудесна добавка към кафето и неустоим десерт. Мислите си, че пухкавото печиво е по силите само на професионалните сладкари, но това не е истина. Всеки може да си направи страхотен кекс вкъщи с помощта на няколко кулинарни хитринки, които гарантират вкусен и пухкав резултат.
Най-важното условие за получаването на хубав кекс е използването на качествени продукти и правилната им подготовка. Брашното не трябва да е старо, защото колкото по-прясно е, толкова по-пухкав ще е кексът.
Овен това има и малка хитринка – винаги пресявайте брашното непосредствено преди да го използвате, дори и ако сте купили готов микс от магазина. Пресяването не само ще отстрани примесите и бучиците от брашното, ако има такива, но и ще вкара допълнително въздух, който ще направи печивото пухкаво.
Освен пресятото брашно, за хубавия кекс е нужен и набухвател. За да направите удивително пухкав кекс, можете да сложите малко повече набухвател в тестото, отколкото е посочено в рецептата. Например можете да използвате 15 гр. бакпулвер, вместо посочените 10 гр., или към бакпулвера да добавите половин чаена лъжичка сода за хляб.
Хитринка има и при подготовката на яйцата. За да направите пухкав кекс, те трябва да са добре разбити. Освен това не използвайте яйцата директно от хладилника, а ги извадете около 20 минути преди да ги използвате, за да се темперират.
Ето и две рецепти за вкусни и пухкави кексове:
Кекс с кисело мляко
Необходимите продукти са 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 6 с.л. олио, 1 пакетче ванилия или няколко капки ванилова есенция, 2 ч.ч. брашно, смесено с 1 бакпулвер. Яйцата се разбиват със захарта, добавят се останалите продукти и се разбърква. Изсипва се в намаслена тава или форма за кекс и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 минути, като се проверява с клечка.
Кекс с прясно мляко
Необходимите продукти са 4 яйца, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 и половина ч.ч. брашно, смесено с 1 бакпулвер. Яйцата и захарта се разбиват до побеляване, добавят се останалите продукти и се разбърква добре. Сипва се в намаслена и набрашнена тава и се пече 40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Проверява се с клечка.
При приготвянето на кекса е важно да използвате еднакви по размер чаши за мерителни. Кексът е опечен, когато го набодете с клечка за зъби и тя излезе суха – без по нея да е полепнало тесто.
Виж също защо понякога кекса се не изпича вътре, научи как се прави глазура за кекс или опитай нашите неустоими рецепти за кекс като този сочен кекс с ябълки.
Коментари