На пръв поглед в приготвянето на пиле няма кой знае каква философия и не е трудно всеки да се справи с това. Но въпреки това трябва да се използват кулинарни хитринки, за да стане пилето наистина вкусно.
Много е важно да изберете достатъчно добро пиле. Ако имате възможност, купете охладено, а не замразено пиле, тъй като то е с по-богат вкус.
За печене на фурна са подходящи пилета с тегло не повече от килограм и половина. Когато купувате пиле, гледайте цвета на кожата му – той трябва да е бледожълт с розов оттенък.
Най-добре пиле се приготвя в керамичен съд, тъй като той се нагрява постепенно, което предпазва от прегаряне пилето, както и от неравномерно изпичане.
Преди да печете пилето, нагрейте фурната на 200 градуса. При такъв температурен режим пилето се пече за около 40 минути на килограм. За килограм и половина ще ви трябва около час, за да получите вкусно изпечено пиле.
Лесно ще разберете дали пилето е готово – трябва да пробиете с клечка за зъби гърдите. Ако сокът, който изтече, е прозрачен, пилето е готово. Не е добре да оставяте пилето прекалено дълго във фурната, защото ще стане сухо.
Не е трудно да получите вкусна хрупкава коричка върху пилето. Ако фурната ви има функция грил, използвайте го 10 минути преди окончателното изпичане на пилето.
Тези, които нямат такава функция във фурната си, могат да намажат пилето с мед или сметана десет минути преди да е напълно готово. Не се препоръчва намазването с майонеза с цел получаване на хрупкава коричка.
Най-лесният начин да получите вкусно печено пиле е да го опечете върху плътен слой морска сол. В предварително загрята фурна се слага тава, в която е изсипан 1 килограм морска сол.
Върху солта се слага пилето, което е разрязано на две по дължина и сложено с гръбчето надолу. Пече се до готовност. Пилето няма да поеме повече сол, отколкото е необходимо, а ще е много вкусно и с приятна златиста коричка.
Това е рецепта, която е подходяща за случаи, в които внезапно ви изненадат гости, тъй като не отнема дълго време за приготвяне и се прави лесно.
Коментари