Лукът, без който не става достатъчно вкусно нито едно ястие, може да бъде още по-ароматен и да гали небцето. Ако накиснете цели стъбла зелен лук в марината от зехтин и подправки, а след това го запечете, ще се получи гарнитура с невероятен вкус.
Кромидът става страхотна гарнитура за печено месо, ако го обелите и леко го запечете на фурна, като предварително сте го поръсили с малко кафява захар.
Праз лукът е традиционно използван в изисканите френски ястия. Той е основа на почти всички видове супи, известна като Мирпоа.
Кръстена е на създателя си херцог Де Леви Мирпаа, живял през XVIII век. Тя се прави от едро нарязани моркови, целина и праз лук, които се сваряват и след това се добавят останалите съставки на супата или задушеното.
Ако бланширате кромид лук и след това го запържите и задушите с нарязани на едро гъби, ще получите идеална гарнитура за телешко месо.
Червеният лук може да се запече, без да се бели. Тайната е да не изпуснете момента и нежната червена ципа да не стане черна.
Страхотен вариант за гарнитура към телешки стек е да запържите колелцата на червен лук, след това да добавите малко захар, една ч. л. оцет и щипка сол. Задушава се на слаб огън 5 минути и се сервира с месото.
Ако запържите кромид лук с малко сол и го добавите в тесто за питка, ще получите превъзходен вкус.
Коментари