Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Мирпоа - основата на всяко ястие

Мирпоа - основата на всяко ястие

Мирпоа

Всяка гозба си има своята тайна и своите най-подходящи подправки и продукти. Дори може да се каже, че има продукти, които са изключително характерни и подходящи за определени неща.

В българската кухня, например, почти за всяка традиционна манджа се използват лук и морков. Обикновено се нарязват на ситно и се запържват преди всичко останало, ако няма месо. В случай, че месото е сурово, то се пържи преди зеленчуците. След като леко променят цвета си или омекнат (лука и моркова), се добавят останалите продукти, после подправките и т.н.

Дори можем да наречем лукът (морковите не толкова) базисен продукт, основата на гозбата. В различните области на света има различни комбинации от продукти, които се използват за основа на кулинарните подвизи на готвачите.

Мирпоа е френската основа за гозби. Използва се много често, дори не само във Франция, тези няколко продукта в комбинация са известни по цял свят. Знаете добре, че френските наименования са доста често срещани дори у нас – конкасе, глазиране и др.

Яхния от грах и месо

Мирпоа всъщност представлява комбинация от няколко вида зеленчуци. В случая говорим за лук, морков и целина, при това тези три вида зеленчуци трябва да бъдат в равни части. С използването на тези три продукта, започват много френски и нефренски ястия. С тях се правят бульони, различни яхнии, супи, дори сосове.

Тези три съставки - целина, лук и морков са гръбнакът на ястието. Тяхната комбинация дава ненадминат аромат на всякакви гозби. В различните части на света, тази основа е различна – понякога само по име, друг път е и с различни продукти.

В Испания наричат трите задължителни зеленчука, които добавят в гозбите си софрито. Освен по име, софрито е различно и по състав - там зеленчуците са лук, чесън и домат.

И тъй като мирпоа е подходяща предимно за гозби с месо, дали има някаква разлика ако се приготвя риба? Комбинацията в ненадминатата френска кухня, която се използва за риба, носи същото наименование, но съдържа различни продукти.

Мирпоа за риба представлява праз, който се явява заместител на моркова, лук, както и ароматната целина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Yasen Nikolov
Yasen Nikolov
27.08.2016 22:56
Ползват се предимно стъблата на целината и то тази отглеждана за стъбла
0
0
Yasen Nikolov
Yasen Nikolov
27.08.2016 22:55
Има фрешка, 2:1:1 Лук:Целина:Моркови
0
0
Даниела Дачева
Даниела Дачева
16.03.2013 14:14
В българската кухня доста често се добавя и прясна или сушена пиперка или по-точно - по 20г от всеки продукт - лук, морков, целина и пиперка.
0
0