Няма как да си представим специални и празнични блюда без изискан сос. Сосът е течна подправка с различни вкусове, обогатяващи ястието. Той превръща и най-семплото ястие в изискано блюдо.
Смята се, че произходът на соса е френски и се е появил още през 17- 18 век.
Тук ще споделя някои интересни сосове, които може да ви заинтригуват.
Английски сос за печени меса
прясно сварено мляко - 2 ч.ч.
лук - 1 глава
карамфил – 2.3 бр.
настъргано индийско орехче - 1 щипка
дебела филия бял хляб - 1 бр.
краве масло - 25 г
сметана - 1 с.л.
черен пипер - 1 щипка
сол - ½ ч.л.
Начин на приготвяне: Почистваме луковата глава и набождаме по нея карамфилчетата. Кипваме млякото и варим в него луковата глава 30 мин. заедно с индийското орехче. Прибавяме хлебните трохи, черния пипер, половината масло и сол на вкус. Разбиваме сместа много добре с вилица и варим още 20 мин., като непрекъснато разбъркваме. Изваждаме лука и прибавяме останалото масло и сметаната. Разбиваме соса до гладка еднородна смес и поднасяме.
Дюбари
карфиол - 1 кг.
краве масло – 100 г.
прясно мляко
сол

Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го слагаме в студена вода. Затопляме водата. Щом заври, изваждаме карфиола и го заливаме със студена подсолена вода. Варим на умерен огън около 25 минути. Отцеждаме свареният карфиол и го подсушаваме в загрята фурна, за да няма никаква вода. Прекарваме го през сито и го смесваме с разбитото масло. Разреждаме с горещо прясно мляко до необходимата гъстота. Поднасяме към печени и задушени меса.
Сос Грибиш
твърдо сварени яйца – 3 бр.
олио – 2 к.ч.
ситно нарязан магданоз
горчица – 1 ч.л.
оцет – 1 с.л.
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Отделяме жълтъците на твърдо сварените яйца и ги разбиваме до еднородна смес заедно със ситно нарязания магданоз и горчицата. При непрекъснато бъркане постепенно прибавяме олиото. Накрая слагаме и оцета. Към получената смес прибавяме дребно нарязаните белтъци, посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме и охлаждаме в хладилник. Непосредствено преди сервиране отново разбъркваме сместа. Сосът е подходящ за телешка глава, език или студено месо или риба.
Касера сос
домат – 2 бр.
ситно нарязан лук – 1 к.ч.
чесън – 1 скилидка
лимонов сок – 1 с.л.
олио – 2 с.л.
чубрица – ½ ч.л.
маринована люта чушка – 1 бр.
марината от люти чушки – ½ ч.л.
Начин на приготвяне: Към нарязаните на ситно домати прибавяме ситно накълцаните лук, чесън и чушка. Подправяме с чубрица, олио, лимонов сок и маринатата от чушката. Поднасяме соса към риба, телешко месо и яйца.
Сметанов сос с гъби
гъба сърнела – 1 бр./ или манатарки – 3 бр./
кисела сметана – 1 ч.ч.
смлени орехови ядки - 1 ч.ч.
смлени бадеми – 2-3 с.л.
смлени фъстъци – 2 с.л.
сусам – 1 с.л.
мак – 1 с.л.
фъстъчено масло – 1 с.л.
сусамов тахан – 1 с.л.
майонеза – 1 с.л.
фина горчица – 1 ч.л.
лимонена киселина – 1 щипка
куркума
чили
майорана
индийско орехче
бял пипер
сол
Начин на приготвяне: В голям съд слагаме сметаната, обработваме я с пасатор, като последователно прибавяме горчицата, омекналото масло, майонезата, нарязаните на ситно и изпържени в масло гъби, подправките и ядките. Постепенно увеличаваме оборотите на пасатора. Трябва да получим фина и пухкава смес, която използваме за екзотични салати от зеленчуци и предястия от наситени леки меса.
Магданозено мляко
прясно мляко – 1 ч.ч.
сметана – 1 к.ч.
магданоз – 2 връзки
зелен лук – 6-7 стръка
листа от мента или босилек – 2-3 бр.
брашно – 2-3 с.л.
краве масло – 2 с.л.
черен пипер млян – 1 щипка
индийско орехче – 1 щипка
сок от лимон
сол
Начин на приготвяне: Загряваме в емайлиран съд прясното мляко, без да заври. Прибавяме черния пипер, индийското орехче, ситно нарязания лук и скълцаните зелении. Накрая при постоянно бъркане добавяме лимонови сок, овкусяваме, поливаме със сметаната, пасираме дълго, за да получим пухкава пяна.
Коментари