Тук ще узнаете как да си приготвите вкусно печено пиле стъпка по стъпка.
Качественият избор на пиле е лесен. Първо, обърнете внимание на повърхността на кожата. Ако е суха, тогава птицата е прясна, но ако е лепкава – това е ясен знак, че е продължително време съхранявана.
Миризмата също може да разкаже много за месото. Прясното пиле на практика не мирише. На каква възраст е пилето, може да се определи от гръдната кост. При младото пиле е мека и еластична, а при старата кокошка е твърда и не се огъва.
Ако си купите пиле от магазина, имайте предвид че може да е хранено с антибиотици, защото се отглеждат по различен начин. Но като цяло птицата от магазина по правило е по-мека и по-нежна от домашната.
Подправките трябва да са ронливи, без бучки и следи от влага.
Първо се приготвя марината за пилето. Смесете 1.5 ч.л. розмарин, 1.5 ч.л. червен пипер, сол 1 ч.л., 4-5 скилидки счукан чесън, 1.5 ч.л. горчица с 100 мл олио. За да мариновате пилето, можете да използвате майонеза, тя се добавя вместо олио и придава на пилето хрупкава коричка.
Измийте и подсушете пилето, внимателно разтъркайте с маринатата. То трябва да се маринова около 3-4 часа или за цяла нощ, увито във фолио и съхранено в хладилник.
Поставете пилето в тава, постлана с хартия за печене. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна. За да не прегорят крилцата му, можете да ги увиете във фолио.
За да изглежда по-апетитно пилето, приготвено във фурна, можете да му добавите картофки, които предварително сте почистили, нарязали (може и цели, ако са малки), посолили и поръсили с подправки за картофи.
Печеното пиле трябва да се готви за около 2 часа или по-малко, в зависимост от размера и маслеността на птицата. Поставете готовото пиле в средата на голяма чиния, а до него поставете картофките. Можете да поръсите със ситно нарязани пресни зелени подправки.
По същия начин можете да приготвите пилето в плик за печене или в гювеч в зависимост от вашия вкус.
Препоръки:
Ако искате да приготвите пиле с картофи или без във фурна, знайте, че се получава доста сухо. Такова месо, трябва да се пече с добавка на всякаква мазнина. Затова може да увеличите пропорциите на олио или майонезата.
Коментари