Приготвянето на печено пилешко с добавка на някои нетипични за родната кухня подправки, може да го превърне в апетитно кулинарно преживяване. Вижте как да си приготвите пет уникални и лесни рецепти от чуждестранната кухня за хубаво и апетитно пиле.
Сочно пиле с целина и вкус на чесън
Необходими продукти: 1 цяло пиле - около 1.5 кг.- почистено отвътре, сол и черен пипер на вкус, 1 супена лъжица чесън на прах или на вкус, 1/2 ч. ч. маргарин, 1 стрък целина с отстранени листа.
Начин на приготвяне: Загрейте фурната до 175 градуса. Поставете пилето в тава и подправете щедро вътрешността му и отвън със сол и черен пипер. Поръсете отвътре и пак отгоре пилето с чесъна на прах. Поставете 3 с.л. от маргарина в пилешката кухина. Подредете останалите буцички маргарин около пилето в тавата. Нарежете целината на три или четири парчета и също я сложете като плънка в него. Пече се без да се покрива за 1 час и 15 минути в предварително загрята фурна. Изпеченото пиле се сваля от огъня и полива с разтопения маргарин и пишелкия бульон от изпичането. Покрийте тавата с алуминиево фолио и го оставете да престои около 30 минути преди сервиране.
Майонезено пиле с пармезан и розмарин
Необходими продукти: 1 цяло пиле - нарязани на 6 парчета, 1 ч. ч. майонеза, 1/2 ч. ч. настърган пармезан, 2 скилидки чесън - смачкани, 1 супена лъжица ситно нарязан, пресен розмарин, 1 чаена лъжичка сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Загрейте фурната до 175 градуса. Разбъркайте майонезата, чесъна, розмарина, солта и черния пипер заедно в купа. Поставете пилето на парчета в тавичка, разпределете и намажете майонезената смес над пилето отгоре и поръсете с пармезана. Пече се, докато соковете, които изтичат от него, се избистрят - около 1 час и 10 минути. Пилето вече не трябва да е розово в средата.
Карибско пиле с джинджифил и канела
Необходими продукти: 1 (1.5 кг.) цяло пиле, 1 и 1/2 супени лъжици пресен лимонов сок, 50 грама ром, 1 супена лъжица кафява захар, 1/4 ч. л. лют червен пипер, 1/4 ч.л. смлян карамфил, 1/2 чаена лъжичка канела, 1/2 ч. л. джинджифил - смлян, 1 чаена лъжичка черен пипер, 1/2 ч. л. сол, 1/2 ч.л. листа сушена мащерка, 1 с. л. растително масло.
Начин на приготвяне: Загрейте фурната до 165 градуса. В малка купа смесете лимоновия сок, рома и кафявата захар и я оставете настрана. Комбинирайте лютия червен пипер, карамфила, канелата, джинджифила, черния пипер, солта и листата от мащерка. Намажете пилето с олиото, след това го намажете отгоре със сместа от подправка. Поставете го в тава и го печете около 90 минути, докато сокове му се избистрят. Заливайте пилето на всеки 20 минути със собствения му сос, докато се пече. Оставете го настрана в продължение на 10 минути преди да го нарежете.
Печено пиле „Мохо” с кимион
Необходими продукти: 1 (2.5 кг.) цяло пиле - нарязани на парчета, 1/2 ч. ч. студено пресован зехтин, 1 и 1/2 ч.л. кимион, 1 и 1/2 ч. л. сол, 1/2 ч. л. сух риган, 2 с. л. накълцан чесън, 3 с. л. лимонов сок, 3 с. л. портокалов сок
Начин на приготвяне: Загрейте зехтина в малка тенджера над средно-висока температура, докато силно се нагорещи. Докато маслото се загрява, смачкайте кимиона, солта, ригана и чесъна заедно като паста в купа. След това излейте горещото олио при подправките. Оставете сместа да изстине леко. Добавете лимоновия сок и портокаловия сок и разбъркайте добре. Поставете пилето в голяма затваряща се найлонова торбичка за печене; марината се излива в нея и пилето се разклаща, за да се осигури равномерно полепване и покритие на сместа по него. Оставете го в хладилник най-малко за 4 часа или за една нощ. Загрейте фурната до 190 градуса. Поставете маринованото пиле в тава. Печете го, докато вече не е розово около костите и соковете му се избистрят - около 1 час.
Апетитно пиле с масло, лимонова кора и кориандър
Необходими продукти: 1 (около 2 кг.) цяло пиле, 1 ч. ч. масло - разтопено на стайна температура, 1 цяла глава чесън - смачкана, кората от 3 лимона, кората от 1 портокал, 2 с. л. нарязан див лук, 1 с. л. сусамово олио, 1 с. л. ситно нарязана прясна мащерка, 1 и 1/2 ч. л. сол, 1 и 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч. л. смлян кориандър.
Начин на приготвяне: Изплакнете пилето и го оставете да изсъхне на въздух в продължение на 30 минути. Загрейте фурната до 150 градуса. Сложете маслото, чесъна, корите от лимоните и портокала, лука, сусамовото олио, мащерката, солта, черния пипер и кориандъра в купа и разбъркайте, докато добре се комбинират. Разхлабете кожата на пилето над гърдите и бедрата с пръсти; щедро намажете цялото пиле с маслената смес, включително и отвътре. Поставете от нея и под разхлабената кожата. Сложете пилето в тава за печене с гърдите надолу.
Покрийте го с алуминиево фолио, като го запечатите добре към тавата. Печете в предварително загрята фурна за 1 час. Разместете пилето след това така, че гърдите му да са обърнати нагоре. Допечете за около 20 минути. Повишете температурата на фурната до 205 градуса. Продължете да печете пилето, докато кожата стане златисто кафява- около 10 минути. Преди да го нарежете, изчакайте 10 минути.
Коментари