Всеки народ се гордее със своята национална кухня, фокусирала вкусовете на отделните региони и превърнала ги във всеобщо предпочитание. Все пак някои нации могат с право да твърдят, че тяхната кухня е известна и предпочитана в цял свят. От европейския континент можем веднага да посочим френската и италианската кулинария.
Ако френската кухня е синоним на изтънченост и сложни кулинарни изпълнения, то италианската се свързва със средиземноморската диета и се асоциира с леката, питателна и проста храна с отличен вкус. Затова италианските специалитети се налагат като най-масовата храна, консумирана навсякъде по света.
Прекрасните и разнообразни вкусове, които са далече от помпозността, са нейни най-важни характеристики и точно те я правят толкова харесвана.
Невероятната хармония от вкусови усещания италианските майстори постигат с помощта на достъпни продукти, но съчетани по интересен начин. И най-важното условие, на което се залага в кухнята - това е свежестта на продуктите.
Като приемници на една от най-древните национални кухни, италианците отдавна са разбрали, че само пресните и винаги свежи продукти демонстрират изискания си вкус при всяка хапка.
Ако се замислим, готвачите в Италия използват за всяка рецепта не повече от 3-4 продукта. Местните ястия на Ботуша рядко са плод на разточителство, те обикновено са създадени, за да се нахрани семейството, без да се прекалява. Тайната на превъзходния им вкус е в тяхното съчетаване.
Сред емблематичните италиански продукти, които съставляват най-често рецептите, откриваме зехтин, пшенично брашно и ориз. От тях се приготвят култовата паста в различни разновидности. От пшенично брашно се правят също така тестените изделия, които са синоним на цялата държава - пицата, равиолите, корите за лазаня и много други характерни за региона храни.
Централно място в някои региони на Италия заемат и кестените, от които се приготвя кестеново брашно, което пък е основа на цял набор интересни рецепти.
На зехтина основно се дължи здравословната същност на италианската храна и като цяло на средиземноморската диета. Тази растителна мазнина позволява всякакъв тип здравословна обработка на храната, без значение дали става въпрос за растителни или месни продукти.
Оризът е продукт, който обикновено свързваме с италианското ризото. Превъзходният вкус на този съвсем прост, но невероятно вкусен специалитет обръща вниманието ни към основния продукт, който е достъпен навсякъде по света, и може да бъде приготвен по неподозирано приятен и здравословен начин.
Към емблематичните продукти трябва да се добавят и различните видове италиански сирена като Пармезан, Грана Падано, Моцарела, Маскарпоне, Качота и др., които успешно съперничат на изисканите френски вкусове. Консумирани не само самостоятелно, но и като част от разнообразни рецепти, те са винаги в основата на вкусовите качества на съответното ястие.
В италианската кухня се ценят пресните и леки, но питателни хранителни продукти - патладжани, домати, чушки, пресни подправки като босилек и риган са едни от основните протагонисти в местната кухня, които се съчетават по уникален начин с различни меса.
Влагайки своето въображение и усет към храната, италианските готвачи умеят да направят всеки от тях емблема и да превърнат кулинарията в истинско изкуство.
Коментари