Сицилианска капоната
Необходими продукти: 2 патладжана, 2 тиквички, 2 червени пиперки, 2 зелени чушки, 2 глави кромид лук, 2-3 скилидки чесън, 4 домата, ябълков оцет, 3-4 с.л. олио или зехтин, щипка захар, 4-5 стръка магданоз за поръсване
По желание: 100 г черни маслини без костилки, 1 ч.л. каперси, босилек, розмарин, риган, мащерка
Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват, обелват и режат на малки кубчета. Заливат се с вода и се оставят за 30 минути, за да пуснат горчивия вкус. Тиквичките се нарязват на малки кубчета, чушките - на тънки кръгчета, лукът - на шайби, а чесънът - на ситно. Доматите се бланшират. Обелват се и се настъргват на ренде.
В уок тиган се загрвява 1 с.л. олио. Нарязаните на кубчета тиквички се пържат до готовност, след което се отцеждат от мазнината и се изваждат в купа.
В тигана се добавя още 1 с.л. олио и се поставя патладжанът. Пържи се до готовност, отцежда се от мазнината и се прибавя към тиквичките.
В тигана се добавя още 1 с.л. олио и се пържат нарязаните лук, зелена и червена чушка. Когато лукът стане златист, продуктите се отцеждат и се слагат при готовите тиквички и патладжан.
В тигана се сипва още 1 с.л. олио. Добавят се чесънът и доматите. Когато сосът започне да завира, се прибавя щипка захар и изпържените патладжани, тиквички, лук и чушки. Всичко се разбърква добре и се оставя да къкри на тих огън. Когато водата от доматите се изпари, капонатата е готова.
Ястието може да се овкуси с ябълков оцет и подправки по избор. Поднася се със ситно нарязан магданоз и сирене. В оригиналната сицилианска рецепта в ястието има още черни маслини и каперси, както и екзотични подправки, като добавят характерните за острова бадеми, стафиди, канела и кедрови ядки.
Коментари