Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусът на Италия: Двете сицилиански кулинарни емблеми

Вкусът на Италия: Двете сицилиански кулинарни емблеми

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
2 от 2 Снимки

Калмари по сицилиански


И щом говорим за сицилианска кухня, няма как да пропуснем емблематичните рецепти с морски дарове.

Необходими продукти: 4 калмара, 2 домата, 1 червена чушка, 150 г сирене, 100 г шунка, черен пипер, кориандър, естрагон, 3 скилидки чесън, 2 магданоз, 2 течна готварска сметана, 2 с.л. зехтин, 4 с.л. лимонов сок, сол

Начин на приготвяне: Доматите се бланшират, обелват и нарязват. Червените чушки се нарязват на ситно, а 2 скилидки чесън се счукват. Доматите, чушките, чесънът и сиренето се смесват и объркват добре. С полученото се пълнят изчистените и измити калмари. Нареждат се в предварително намазнена тава. Отгоре се намазват обилно със зехтин.

Калмарите се пекат до готовност. През това време се приготвя сосът. Магданозът се нарязва на ситно и се смесва със сметаната, 1 скилидка счукан чесън, сол и лимонов сок. Разбива с миксер. Пълнените калмари се поднасят залети с този сос или със сос Песто.

Сицилианската кухня се е оформила под влиянието на всички народи, които са владели острова – от елини и древни римляни, през араби, нормани, до французи и испанци.

Днес древното кулинарно наследство се разпознава в традиционните вкусни рецепти на острова. Сицилианската кухня е прочута с използването на много пресни зеленчуци, свежи подправки и морски дарове.

Капоната е традиционно вегетарианско ястие от Италия. Тя има много разновидности, но най-популярна е Сицилианската капоната. Това е вкусно лятно ястие, поднесено със сирене, което обаче може да приготвите по всяко време на годината. Рецептата за Капоната Сицилиана и за още един неустоим специалитет с вкус на Средиземноморие може да видите в галерията горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати