Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Пиемонте, Италия: Божествено кътче на кулинарни удоволствия

Пиемонте, Италия: Божествено кътче на кулинарни удоволствия

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74

В северозападната част на Италия Алпите обграждат областта Пиемонте от три страни и образуват невероятно красива местност. На запад Пиемонте граничи с Франция, на север с Швейцария, на изток с Ломбардия, на юг с Лигурия, а на югоизток с Емилия- Романя, северозапад- Вал д'Аоста. В централната част на Пиемонте е долината на река По, която извира от Алпите на запад и се влива в Адриатическо море на юг от Венеция.

Почвата в Пиемонте е богата на минерали, климатът е благоприятен. Торино, който е главен град на региона, и неговата кухня, заемат своето отделно място. Торино осъществява историческата и кулинарна връзка с Франция. Поради тежкия и труден начин на живот, в планинските райони на Пиемонте са се появили изключителни храни, каквито са местното сирене и вино.

Развитието на виненото производство в Пиемонте е свързано с периода на обединението на Италия в средата на XIX-ти век. В района Ланге се произвеждат две от най-добрите червени вина- Бароселца и Барбареско, които са кръстени на селца в областта.

В пиемонтската кухня намират място и богатите реколти от зърно и пшеница. Типично ястие, което италианците свързват с домашен уют- това е полентата. Може да се поднесе с дивеч, горгонзола, риба треска, задушени гъби и дори охлюви. Сервира се директно върху дървени дъски.

Както се досещате, пастата е на огромна почит в Пиемонте. Най- разпространени в Пиемонте са талярините, които са подобни на талиателите, но са по-тънки. Талярините се режат винаги на ръка. Сервират се обикновено с настъргани бели трюфели или месен сос.

В изтънчената кухня на Торино фините ястия са на основата на ориз. Много известно местно ризото е панишпа- приготвя се с разновидност на белия боб, масло и наденица, която се съхранява в мазнина. Месото и рибата също са важни в кухнята на Пиемонте. В района се отглеждат най-много прасета и от тях се приготвят различни видове салами и наденици.

Телешкото месо е най-разпространеното в местната кухня, но някои ястия, които са емблематични за района, се приготвят от говеждо месо. Ястието бразато например представлява големи парчета месо, задушени няколко часа във вино Бароло.

В друго известно ястие, което се казва болито мисто, говеждите глава, бут, опашка и език се варят със свинска наденица, кокошка или петел. Тъй като количеството месо е впечатляващо, ястието се приготвя обикновено за празници. Сервира се със зелен сос, приготвен от аншоа, твърдо сварени жълтъци, магданоз, чесън, каперси и всичко това полято със зехтин екстра върджин, сол и пипер.

Това ястие може да се поднесе и с червен сос, който се приготвя от моркови, домати, целина, лук, чесън, винен оцет и захар.

В кухнята на Пиемонте най-често използваната риба е аншоата. Другата популярна риба е осолената треска. Ако наистина искате да опитате автентичната пиемонтска кухня, трябва да се оставите на сетивата си и да се доверите на местните кулинари.

В Пиемонте ще се насладите на богати ястия с чесън, които се приготвят по-често с масло, отколкото със зехтин. Всяко хранене н района започва с антипасти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен