Gotvach.bg»Съвети»Какво е деглазиране?

Какво е деглазиране?

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15183
Какво е деглазиране?
Снимка: Sevdalina Irikova

Деглазирането е вид специфична готварска техника, която е често използвана и прилагана при пърженето на различни видове месо.

По същество при деглазирането се цели отстраняването на загорелите по тигана отлагания при запържване на месо с едновременното получаване на добър грейви сос.

Този процес при готвенето на месо се дължи на реакцията на Маяр. Това е химична реакция, при която се осъществява взаимодействие между аминокиселина и редуцираща захар, които се съдържат в суровото месо.

Това взаимодействие се осъществява единствено под въздействие на високата температура. На реакцията на Маяр се дължи вкусната препечена коричка на месото.

При деглазирането месото, което е нарязано на малки парчета и е сотирано, се изважда, а остатъците от него в тигана се използват, за да се приготви като допълнение вкусният сос на ястието.

За целта се използват олио, зехтин, вино или оцет, а след получаване на соса дъното на тигана остава чисто от загорелите остатъци на термичната обработка.

Деглазирането намира широко приложение в кулинарното изкуство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен