Агнешкото месо има редица ползи за здравето. То е богато на витамин В, който помага за изгаряне на мазнините.
В агнешкото месо се съдържат малък брой и наситени мазнини. Консумирането му подобрява нивото на холестерола в кръвта.
Агнешкото месо съдържа селен и холин, които също са много полезни в превенцията на различни онкологични заболявания. То също е богато на желязо и незаменим помощник в борбата с анемията.
Приготвянето на агнешко месо не е от най-лесните задачи в кухнята.
Една от тънкостите, за да получите възможно най-добрия резултат, е в начина на мариноване на агнешкото.
А знаете ли коя е най-подходящата марината за агнешко месо?
На този вид месо отлична работа подхождат киселите маринати – с оцет, лимонов сок, вино, кисело мляко.
В марината за агнешко е добре са присъства винаги мазнина (олио, зехтин или масло).
Подправките за агнешко, които се съчетават добре с този вид месо, са сол, чесън, джоджен, черен пипер, девесил и дафинов лист. Добре му отиват също мащерка, кимион и кориандър.
Тъй като месото е сухо, е добре да се маринова поне няколко или най-добре цяла нощ.
След като сте мариновали агнешко, можете да си приготвите вкусно печено агнешко, агнешко с ориз или агнешко със спанак.
Коментари