В този съвет ще разгледаме как се добавя желатин в сметанов крем за торта. Ползването на прясна бита сметана за украсяване на торти или кексчета може да изглежда красиво, но глазурата е деликатна и крехка. След известно време глазурата може да се разтече, което разваля вида на сладкиша. Ако планирате да ползвате сметанов крем като глазура или за декорация или за други дизайни, добра идея е да добавите стабилизатор /желатин/, за да го задържите във вид.
Стабилизаторът помага на битата сметана да стане по-твърда и здрава. По-стабилната текстура предотвратява кулинарни злополуки, като например поставяне на цяла ягода върху купчинка глазура. Ягодата би потънала в нея, ако глазурата не е стабилизирана.
В допълнение добавянето на стабилизатор прави глазурата лесна за разнасяне и предотвратява разтичането.
Слагането на желатин без вкус, върши идеална работа. Много от рецептите с желатин, които се ползват в кулинарията, имат включено различно количество желатин. Спираме се на 2 чаени лъжици желатин, накиснати в 2 супени лъжици вода за всеки 2 чаени чаши, бита сметана (добавя се и подсладител, в случая са подходящи две супени лъжици пудра захар и ванилов екстракт за аромат - 1 ампулка).
Сложете желатина за крема в малка купа, и го залейте със студената вода. Разбъркайте и оставете да престои около 5 минути, за да може желатинът да попие водата и да набъбне. След това разтопете набъбналия желатин на водна баня, на слаб огън в метален съд. Отстранете го и го оставете да се охлади за няколко минути, но все още трябва да е в течна форма.
След това бавно добавете разтопения желатин към разбитата с подходящ уред сметаната (на стайна температура). Разбъркайте добре до сгъстяване и оставете в хладилник, колкото е необходимо, за да се стегне сметановият крем.
След няколко часа ще разполагате с чуден сметанов крем за торта, със стабилна текстура. С помощта на шприц или други сладкарски принадлежности, украсете своите сладкиши и се радвайте на техния уникален и траен, завършен вид.
Вижте и други рецепти за крем с желатин.
Коментари