Желатинът е вид лепило от животински произход. Той е широко използван в кулинарията за желиране, както и във фармацевтиката, където от него се правят разтворимите капсули на лекарствата.
Благодарение на желатина можем да правим вкусни и ефектни сладкиши, торти и кремове, които не са и твърде калорични. Приготвянето на вкусна торта с плодове би било немислимо без желатин.
С желатинът се работи лесно, само трябва да се спазва правилото да се разтваря в студена вода и после при загряването да не се допуска желатинът да кипне, защото ще се пресече и ще загуби свойствата си.
И така, вече сме приготвили желатина, смесили сме го с компота, сока или млякото, което ще желираме и тръпнем от нетърпение кога ще е готов сладкишът. На желатинът му трябва известно време, за да стегне.
Първите признаци на втвърдяване на сместа се появяват след около 40-60 минути в хладилник. За да ускорите този процес, може да сложите желатина за кратко във фризер. Желето ще е напълно стегнало и готово за консумация след най-малко 4 часа в хладилник, а ако е по-голямо като количество, дори и след 6-8 часа.
Ако обичате да експериментирате с желатин, опитайте тези рецепти:
- желиран крем;
Коментари