Ако нямате достатъчно време за печене на блатове за торта, а искате да украсите с подходящ десерт Новогодишната трапеза, направете бисквитена торта.
За основа на тортата ще ви трябват обикновени бисквити или друг вид по-твърди бисквити – един килограм. За крема са необходими половин килограм извара, двеста грама захар, една чаена чаша течна или заквасена сметана, настърганата кора от един лимон, шоколад и желирани бонбони.
Смесете изварата със захарта и сметаната до образуването на еднородна маса и добавете постепенно лимоновата кора, която сте настъргали на най-ситното ренде.
При желание можете да добавите ванилия и нарязани на малки парченца захаросани плодове. Бисквитите се редят на три слоя върху красива порцеланова чиния.
За да е сочна тортата и да се реже лесно, всяка бисквитка се натопява в малко прясно мляко, течна сметана или в разбита със захар заквасена сметана.
Между слоевете бисквити се маже извареният крем. След намазването повърхността на крема се изглажда добре с широката страна на ножа, за да се подготви основата за следващите бисквити.
Върху крема, с който е намазан най-горният блат, поръсете парченца шоколад и желирани бонбони. Отстрани тортата се намазва с крема и се оставя за три часа в хладилника.
Можете да украсите тортата с настърган шоколад, с шоколадови бонбони, с кокосови стърготини и да я поръсите с ванилия, разбъркана добре с пудра захар.
С помощта на готови блатове за торта направете друг вариант на тортата без печене. Необходима ви е една чаена чаша сок от компот, половин килограм извара, три жълтъка, сто и петдесет грама захар, две ванилии, сока от един лимон, настърганата кора от един лимон, три чаени лъжички желатин, четири супени лъжици вода, половин супена лъжица сметана, една чаена чаша сладко от боровинки, пудра захар.
Блатовете се напояват леко със сока от компота, единият блат се слага във форма за торта, която е покрита от вътрешната страна с фолио покрай стените.
Върху блата се разпределят плодовете от сладкото. Смесват се жълтъците със захарта до пяна, добавя се изварата, ванилията, настърганата лимонова кора, лимоновия сок и се смесват.
Желатинът се накисва във водата и се оставя да набъбне, разтопява се на водна баня, без да кипва, смесва се с изварения крем и се оставя в хладилника. Сметаната се разбива до пяна и се смесва с изварения крем.
Намазва се блатът, покрива се с втория блат, леко се притиска и се оставя поне за пет часа в хладилника. Преди сервиране се изважда от формата и внимателно се отстранява фолиото. Поръсва се с пудра захар.
Ето още няколко идеи за новогодишни сладкиши и десерти, които можете да разгледате на посочените линкове:
- Шоколадови торти
- Еклерови Торти
- Орехови Торти
- Сметанови Торти
- Керамелени Торти
- Торта Сахер
- Кошнички
- Фунийки с крем
- Баклава
- Реване
Коментари