Пармезанът е италианско сирене наричано още царят на сирената. Пармезанът има твърда, но ронлива текстура, не е покрит с восъчна коричка, а с натурална такава, резултат от продължителното му зреене.
Използва се за компания на всички видове паста и карпачо, салати, като с него се завършва ястието и дава характерен, специфичен тон със своя наситен вкус. Може да се използва както на прах, така и на фини люспи.
Идеално си пасва с плодове като круша, ябълка,смокини, праскови и киви.
Ако не разполагаме с това така характерно италианско сирене, бихме могли да го заменим по много начини. Ето ги и сирената, с които пармезанът може да бъда заменен :
Грана падано - изключително подобно на пармезана, това сирене е най-добрият му заместител. Единствената разлика между двете е, че грана падано се произвежда в различна зона и животните са хранени по различен начин. Грана падано е по-икономично и достъпно за всяко домакинство.
Асиаго - също по-икономичен вариант на пармезан, с леки, несъществени разлики (леко сладнее и не е толкова твърдо.
Сирене Романо - името му разбира се идва от зоната, в която се произвежда- Рим. Малко по-солено е, но въпреки това чудесен заместител.
Най-известното сирене романо е Пекорино Романо (Pecorino Romano) -Jack seco- американският вариант на пармезана. Разликата е в преобладаващата сладка нотка и ореховият привкус.
Манчего-силно ароматно и при старото, зряло манчего има сходство с пармезана по зърнестата структура и силният вкус. И въпреки това има видове манчего, които са съвършено различни,но дори и с тях може да се експериментира и да се добавят към ястия изискващи пармезан.
За хората нетолерантни към лактоза има варианти- веган, които биха ви изненадали с вкуса си и биха заместили чудесно пармезана във вашите ястия. Освен, че наподобяват като вкус, те са много по- полезни.
Rawmesan е един от тях и ето как да си го приготвите:
1 ч.ч. кашу, сурово
5 с.л. бирена мая
1 с.л. морска сол, фина
1 с.л. чесън на прах
Всички съставки се смилат заедно до фина паста и се слагат в херметически затворен съд в хладилника, където се оставя да стегне и може да се съхранява до 2 седмици.
Така приготвеният веган пармезан е със вкус, който много наподобява оригиналният и ще ви донесе ползи за здравето благодарение на високото съдържание на витамини, минерали, калции, фолиева киселина и омега 3.
Друг подобен вариант е следният:
75 г. сурови бадеми
50 г. бирена мая
1 щипка сол
Всичко се смила в блендер или мелачка за кафе и така полученият прах отново може да ползвате вместо пармезан за подправяне на всички видове пасти, салати и карпачо. В бадемите се съдържат много минерали, а в бирената мая витамини от групата В, затова определено този начин също е много полезен.
Изберете това, което най- много ви подхожда и се насладете на порция италианска паста със или без оригиналният пармезан.
Коментари