Всички знаем колко полезен за здравето на човек е чаят. Но! Трябва да знаете как да го консумирате. Най-важното правило: не трябва да пиете чай, докато е горещ!
След като приготвите напитката, изчакайте няколко минути, за да изстине, след което отпийте. Да изгълтате врящия чай за 2 минути е по-лошо, отколкото да се подлютите силно с черен пипер, алармират специалисти.
Горещият чай може да ви докара рак на хранопровода. Хората, които пият редовно много горещ чай, рискуват пет пъти повече да се разболеят от този вид рак, отколкото от тези, които изчакват напитката леко да изстине.
Това е било установено при ново проучване в Иран. Местните жители имат навика да консумират чая почти врящ. При тях обаче били установени голям брой заболявания от рак на хранопровода. Въпреки, че тези хора не употребяват алкохол и цигари.
Почти всички доброволци, участвали в изследването, употребяват горещ черен чай редовно. Консумацията им достига до литър. Хората, редовно пиещи напитката по-малко от две минути след наливането ѝ, се оказали най-застрашени.
Високата температура на чая изгаря хранопровода и причинява усещане за парене в гърдите. Именно високата температура е свързана с риска от рак, твърдят медици.
Пиенето на много горещ чай при температура по-голяма от 70 градуса по Целзий се свързва с осемкратно увеличен риск от рак на гърлото.
Според британски изследвания повечето хора предпочитат да консумират чая си при температура от 56-60 градуса.
Коментари