Чушката е много старо растение, принадлежащо на семейството на Картофоцветните. То е култивирано от хората още преди хилядолетия и е чудесна храна. Видовете чушки присъстват днес в хранителната диета на човека с разнообразие от големина, цвят, вкус и форма.
Различните сортове чушки са наистина много, както и видовете, към които всеки един сорт принадлежи.
Основното деление на чушките е на сладки и люти, като то се определя от количеството капсаицин в съдържанието им.
В кухнята присъстват всички видове, но по-широко застъпени са сладките чушки, които не съдържат капсаицин.
Ето какво е приложението на чушките според сорта им!
За какво се ползват камбите?
Това е широка и къса сладка чушка, която им цилиндрична форма и плътно месо. Може да се намери в различни цветове - зелена, жълта, оранжева и червена. Сортът и степента на узряване определят цвета на камбата. Това е най-популярната чушка за приготвяне на туршии и салати, но се използва и за готвене, където се правят пълнени камби или се използва нарязана на жулиени за различни рецепти. Най-популярни обаче несъмнено остават туршиите с камби.
Какво да сготвим с чушки капия?
Тази чушка е месеста, продълговата и заострена в края си. Може да се намери в зелен или червен цвят. Сладка на вкус е и много разпространена, защото дава богата реколта и е много устойчива. В сурово състояние се ползва в салати от чушки, но много по-често се готви - пълнена капия, като част от гювеч със зеленчуци и други приложения. Освен това се суши, маринова, пече и консервира и намира място във всевъзможни рецепти за чушки.
За какво се ползват чушките Сиврия?
Това е още един широко застъпен сорт сладка чушка. Тя е издължена и с форма на конус. Според това колко е узряла може да бъде зелена на цвят, жълта или светло червена. Отличава се с танка ципа и затова този сорт чушка се използва много в кулинарията. Има много рецепти със сиврия, например пържена сиврия или сиврия в буркани.
Приложение на чорбаджийските чушки
Това е сорт тънки, дълги чушки, зелени на цвят и леко лютиви. За какво се ползва този вид чушки? Тъй като придават пикантен вкус на ястията, салатите и туршиите, са доста често използвани като част от различни рецепти. Най-често тази чушка се пържи и поднася и като самостоятелно блюдо.
Кулинарна употреба на лютите чушки
Може да се нарече и чили чушка и е представена от около 200 сорта от цял свят. Може да е тънка и дълга или тумбеста по форма, а на дължина се среща от 2 до 20 сантиметра. Цветовото разнообразие на лютата чушка също е голямо- зелена, жълта, червена, лилава, оранжева. На вкус може да бъде леко пикантна или изгарящо люта. Употребата на лютите чушки е много обширна. Този сорт е емблематичен. Консумира се сурова, консервирана, като сушени чушки за зимата, в сосове и салати. За намаляване на лютивия вкус трябва да се премахнат семената и ципата във вътрешността на чушката.
Коментари