В месото се съдържа изключително много енергия. Но ако искате да го замените, консумирайте риба. Тя е почти пълноценна замяна на месото, но съдържа по-малко желязо. Затова пък в нея има голям набор от различни минерали и витамини.
В скумрията, сафрида, сьомгата и риба тон има много полиненаситени мастни киселини, които са много полезни за организма, особено ако не консумирате месо.
Месото може, но само временно, да бъде заменено с прясно мляко, кисело мляко, извара, яйца и ядки. Но затова пък бобовите култури могат да го заменят, тъй като в тях се съдържат ценни аминокиселини.
Месото снабдява организма с белтъчини, ако те не са достатъчно, започват проблеми с мускулната дейност и на първо място с дейността на сърдечния мускул.
Все пак трябва да се има предвид, че освен полезните белтъчини и желязо, месото съдържа мазнини и холестерол. Ако не ядете месо, в менюто ви трябва да присъстват всеки ден супи и ястия от бобови и зърнени култури, от морски дарове, салати, плодове и ядки.
Елдата е много полезна зърнена култура, тя има високо съдържание на желязо и витамини. Овесените ядки са богати на растителни мазнини, те спомагат за изхвърлянето на холестерола и нормализират кръвното. Голяма част от полезните вещества се намират в пълнозърнестите продукти, а не в продуктите от рафинирано брашно.
Бобовите култури са много ценни, тъй като съдържат голям процент белтъчини. Соята съдържа четиридесет процента белтъчини и затова се препоръчва като заместител на месото.
Неслучайно от соя се приготвя кайма – заместител на месната, както и соеви хапки, чийто вид трябва да утеши преминалите на вегетарианска диета любители на месото.
Бобовите култури са богати на витамини от групата В и на полезни микроелементи, а тъй като съдържат целулоза и влакнини, добре влияят върху храносмилателния процес.
Грахът е много богат на белтъчини и витамини, затова се препоръчва да наблегнете и на него, ако сте решили да спрете месото.
Коментари