Скумрията е една от най-консумираните риби. Тя е много вкусна и крие безбройни полезни свойства, като регулиране на нивата на кръвната ни захар, участва в метаболизма на мазнините, синтез на ДНК и др.
Освен това тя изобилства от минералните вещества - калий, фосфор, флуор, сяра, цинк, хлор, натрий.
Месото на скумрията е плътно и сухо. Филитирането на скумрията не е трудна задача. Става по гръбначния стълб на самата риба, като я притискаме леко отгоре и с ножа режем по дължината на гръбнака, за да има минимално количество фира.
Обръщаме рибата с кожата отгоре и правим същото движение много внимателно по гръбнака, като се стараем да правим плавно движение само в едната посока. Когато филетираме или почистваме рибата, не трябва да правим резки движения, защото месото е много крехко.
Ако имате пинцета, може да извадите костите, ако имате останали.
И един друг съвет, когато ще пържите рибата - за да не се свие самата кожа, е хубаво да се направят малки разрезчета по около един сантиметър по кожата.
Така е по сигурно, че филето ще остане цяло с по-добра визия.
Вижте също как се осолява скумрия и научете как да си направите вкусна скумрия с доматен сос или скумрия на скара.
Коментари