Патладжанът е широко разпространен зеленчук в света на кулинарията. Той притежава ценни хранителни свойства, които му придават главната роля в редица запомнящи се рецепти.
В повечето от тях зеленчукът се използва в изпържено състояние. За да изпържите патладжана правилно, така че да получите хрупкава текстура, ето какви са стъпките:
- Първата стъпка е да измиете и нарежете патладжана на кръгчета. Препоръчително е да посолите всяко от тях по отделно, за да избегнете неравномерното посоляване накрая;
- След това накланяте тавата с патладжана, така че горчивата вода да излезе. Можете да попиете останалото със салфетка;
- Следващата стъпка е да потопите всяко от кръгчетата в брашно и да изтупате добре, така че да не оставите наслоено брашно върху патладжана. За целта можете да използвате вилица;
- В незалепващ тиган сложете повече олио и след като то загрее, започвате да поставяте едно по едно кръгчетата патладжан. Важно да котлонът да бъде усилен, защото на слаб огън патладжанът ще поеме твърде много количество олио и ще стане изключително мек и омазнен. Това ще отнеме от неговата хрупкавост. Друго важно условие е да не покривате парчетата син домат едно върху друго, защото има вероятност да ги оставите сурови от едната страна. Трябва да ги поставяте в тигана едно до друго.
- Финалната стъпка е да извадите кръгчетата пържен патладжан и да попиете мазнината с помощта на салфетка.
С изпържения патладжан може да приготвите:
Коментари