Патладжаните са древни зеленчуци, които са били култивирани от хората преди хиляди години. Те са братовчеди на картофите. Имат изключително високо съдържание на витамини A, K, И C. В тях се съдържат и големи количества желязо, сяра, хлар, дъбилни вещества и целулоза. Специфичният им горчив вкус се дължи на веществото соланин, което в големи количества е отровно.
Има няколко начина за премахване на горчивината на патладжаните.
Обикновено домакините ги нарязват на филийки или кубчета, посоляват ги обилно и ги оставят за 30-40 минуте, най-добре 1-2 часа, докато се отцедят от излишните течности, в т.ч. и горчивината. Това може да стане и чрез накисване на патладжаните в солена вода.
Важно е след това да изплакнете внимателно зеленчука и да го попиете добре с домакинска хартия, защото по този начин няма да поема допълнително мазнина в процеса на кулинарна обработка.
Другият начин да се освободите от горчивината на патладжаните е като ги замразите във фризер за няколко часа. Когато се отпуснат на стайна температура, те отново ще се освободят от излишната течност и съдържащия се в тях соланин. Правилото за измиване и подсушаване важи и тук.
След като знаете как да премахнете горчивината на патладжаните, препоръчваме ви да си приготвите някои от тези страхотни рецепти с патладжани:
- имамбаялдъ;
Виж също как се консервира патладжан, трябва ли да се бели кората на патладжана преди готвене и научи какви подправки се слагат на патладжан.
Коментари