Патладжанът съдържа полезни фибри и редица хранителни вещества.
Този нискокалоричен зеленчук е идеално допълнение към здравословния Ви хранителен режим.
Формата и размерът на патладжана могат да варират от малки и продълговати до дълги и тънки, а по отношение на цвета - нюанси на лилаво до бяло или зелено.
Патладжанът съдържа витамин А, витамин С, витамин К, калций, калий, фосфор, магнезий и желязо.
Порция от 100 г патладжан има следните хранителни стойности:
Калории: 25
Протеини: 1 гр.
Мазнини: 0.2 гр.
Въглехидрати: 6 гр.
Фибри: 3 гр.
Патладжанът има богата, месеста вътрешност, която придобива кремообразна консистенция, когато е сготвен. Чудесната му текстура го прави отличен заместител на месото. благодарение на много вкусни рецепти като патладжан на фурна, салата с патладжан или пък някоя вкусна и ароматна мусака с патладжан.
Коментари