Имате висок холестерол? Не сте сами! Само в Америка този проблем засяга 95 милиона души. Само по себе си здравословен проблем, състоянието е свързано с други такива, още по-сериозни – сърдечни заболявания и диабет.
Холестеролът е подобно на восък вещество, което естествено се намира в клетките ни. Черният ни дроб го произвежда, намира се в месото и в млечните продукти. Тялото ни се нуждае от него, но прекаленото количество се натрупва под формата на плака в артериите ни, което може да доведе до тромбоза.
Това е рисков фактор за инфаркти, инсулти и влошена циркулация. Има лекарства, които намаляват холестерола – така наречените статини, които обаче могат да имат странични ефекти и преди да прибегнем до тях, е хубаво да опитаме да се справим чрез промени в начина на живот, в частност – в храненето.
Овесените ядки са една от храните, които помагат да намалим холестерола. Те са богати на фибри, които могат да помогнат да намалим нивата му с до 11 пункта.
Мазната риба е друга полезна храна за страдащите от повишени нива на това вещество. Добър избор за сьомгата, скумрията и рибата тон. Те са богати на Омега-3 мастни киселини, които увеличават нивата на добрия холестерол, автоматично намалявайки тези на лошия. Изберете печена риба с гарнитура от зеленчуци – на грил, задушени или пресни. Рибеното масло също ще бъде ваш съюзник в битката с това състояние.
Ядките са друг подобен източник. Освен на мастни киселини, те са богати и на фибри и на витамин Е. Консумирайте по около 50 грама дневно в сурово състояние. Можете да ги добавяте и към салатите. Ако не обичате сурови ядки, може да се ориентирате към бадемите. Консумацията им в печено, несолено състояние, помага за борба с лошия холестерол. Съдържат мощни антиоксиданти, заради които 30 г на ден са достатъчни, за да поддържат доброто ви здравословно състояние. Може да ги консумирате и под формата на бадемово масло.
Орехите и фъстъците са другите ядки, чиито полезни свойства ще се справят отлично с високия холестерол.
Авокадото е много полезна храна в борбата с високия холестерол. И заради фибрите, и заради мастните киселини, той може да намали лошия холестерол с до 16 пункта. Използвайте резени от него в сандвича си, вместо майонеза, например.
Зеленият чай е не просто освежаващ, а и много полезен. Доказано е, че хората, които пият поне по чаша такъв на ден по-рядко се разболяват от сърдечно-съдови заболявания. Той също може да намали нивата на лошия холестерол с над 10 пункта, за да се вместите в референтните граници за по-здравословен начин на живот.
Ябълките са богати на пектин. А пектинът е вид фибри, които доказано намаляват нивата на холестерола в кръвта. Един плод на ден наистина може да ни предпази от натрупването на плаки. Консумацията на грозде също може да ви накара да се почувствате по-добре и по-защитени от различни заболявания, свързани с високия холестерол.
Горските плодове също могат да ви помогнат да съчетаете полезното с приятното. Те са вкусни и полезни. Наблегнете на ягодите, боровинките и малините. Тези плодчета се грижат за сърдечното здраве, подобряват храносмилането и разбира се - съдействат за понижаване нивата на лошия холестерол.
Бананите са едни от любимите плодове, които понякога консумираме без да сме наясно с полезните им свойства. Всъщност, те премахват високия холестерол, ограничавайки движението му в кръвта и предотвратявайки запушването на артерии.
Добавянето на куркума към ястия може да намали нивата на холестерола. Необходимо е постоянство. Доказано е, че ако подправката се използва редовно в продължение на 8 седмици, успешно бори високите нива на лошия холестерол. От останалите продукти, за понижаването на холестерола помагат също розмаринът и босилекът.
Консумацията на зехтин в различни ястия, салати и прочие, съдейства за повишаване нивата на добрия холестерол и съответно борят лошия.
Лук и чесън са сред най-предпочитаните съставки и най-добавяните във всякакви ястия. Те имат редица ползи за организма, в това число и срещу лошия холестерол. Съдържат съединения, които насърчават пречистването на организма и общото добро здравословно състояние.
Пълнозърнестите продукти, както хляба, така и останалите съдейства за понижаване на холестерола. Ето защо е хубаво те да присъстват в менюто ви.
Бобовите продукти са другата група, която съдейства за намаляване нивата на холестерола. Достатъчна е половина чаша дневен прием на грах, леща, боб или друга култура от този тип.
Соевите продукти също спадат към храните, които се борят с лошия холестерол. Тяхната консумация благоприятства понижаването нивата му с до 6%.
Една от най-популярните суперхрани - лененото семе е сред продуктите, борещи високия холестерол. Препоръчва се консумацията му в смлян вид, тъй като тогава полезните вещества се усвояват най-добре от организма. Може да го добавите към здравословната ви купа с кисело мляко за закуска или към любимата салата. Достатъчни са 2 с.л. на ден.
Тук може да добавим и чиата. Тя е вегетарианския заместител на омега-3 мастни киселини. Нея също може да добавите към здравословната си закуска, салати, супи и други ястия.
Слънчогледовите семки също са сред семената, които влияят положително върху това състояние.
Един от зеленчуците с най-много полезни свойства за организма също ще ви помогне да свалите високите нива на холестерола. Става дума за спанака. Той изобилства от антиоксиданти и полезни елементи, които благоприятстват цялостното човешко здраве. Нискокалоричен продукт е, който обаче може да ви поддържа сити дълго време. Ето защо е и много подходящ за хората, които водят здравословен начин на живот или спазват диета.
Броколите и семената от сминдух също ще ви бъдат полезни. Те предпазват успешно сърцето от високия холестерол.
Патладжанът също заслужава своето място сред храните за намаляване на холестерола. Той съдейства за намаляване на оксидативния стрес, който от своя страна води до високи нива на холестерола.
Какаото и черният шоколад ще се погрижат за доброто ви здравословно състояние. И макар да звучи твърде хубаво, за да е истина, твърдението е напълно вярно. Консумирайте най-високите проценти черен шоколад (75-85%). По този начин нивата на лошия холестерол ще бъдат намалени, а тези на добрия - повишени.
Консумацията на киноа може да намали риска от сърдечни заболявания, повишавайки нивата на добрия и намалявайте тези на лошия холестерол. Това е благодарение на множеството фибри, витамини и антиоксиданти, които се съдържат в киноата. Освен това консумирането ѝ подобрява кръвния поток в организма.
Коментари