Ако имате чести настинки, косопад, почти постоянно студени крайници, е добре да проверите какво е нивото на хемоглобина ви. В хемоглобина се съдържа желязо, което спомага за преноса на кислород от белите дробове. Разбира се, причини за горепосочените симптоми могат да са много неща, но е твърде вероятно причина да е недостигът на желязо във вашия организъм.
При ниски стойности на хемоглобина, обикновено ни изписват някакви лекарства - най-често такива, които съдържат желязо. Но ако знаем какво да консумираме, няма да ни бъде необходимо да пием таблетки, достатъчно е да се храним с продукти, които са богати на микроелемента желязо.
Най-често ниският хемоглобин е признак за анемия. Разбира се, не бива да подценявате състоянието си, ако страдате от анемия. Вземете незабавни мерки за покачване на желязото в организма ви, за да нямате допълнителни главоболия със здравето си на по-късен етап. Всъщност ниските стойности на хемоглобина могат да бъдат симптоми на редица заболявания.
Богати на желязо храни са субпродуктите – става дума за дроб, език и др. На втора позиция по количество на желязо са червено цвекло, горски плодове, гъби, фасул, не на последно място шоколад, както и няколко вида риба – скумрия, сардини.
Консумирайте повече пилешко месо, свинско, колбаси, заешко месо, овче месо, яйца, коприва, круши, ябълки, вишни, череши, дюли, кайсии, ягоди, шипки, дренки, смокини, банани, всички разновидности на сушени плодове, а от ядките – най-добре ще ви се отразят орехи. Тези храни са най-богати на желязо. Не пренебрегвайте лук и чесън.
За да спомогнете на желязото да се усвои от организма, е необходимо да избягвате богатите на калций храни – това са най-вече млечни продукти, както и кафе и чай, а също и зърнените храни.
При нисък хемоглобин е добре да похапвате освен храни, съдържащи желязо, храни с витамин С, като лимони, портокалов сок, които пък спомагат за много по-бързото усвояване на желязото от организма.
Не на последно място тук има принос и фитотерапия, т.е. лечението с билки. Можете да варите отвара от достатъчно видове билки, които се срещат по нашите географски ширини – глухарче, кориандър, вече споменатата коприва, ако се окаже, че не обичате да я консумирате като ястие, същото се отнася и до магданоз.
И не забравяйте, че лечението с природни продукти е успешно, но изисква по-продължително време, защото по-бавно се натрупва в организма.