Освен със заведенията за бързо хранене, апетитния хот дог и големите бургери, кулинарията на американците се свързва и с доста пикантни ястия.
Почитатели на лютите чушки и на различните пикантни или откровено люти сосове, жителите на Новия свят могат да се похвалят с голямо разнообразие на рецепти за пикантни супи, салати, предястия и основни ястия.
В случая Ви предлагаме 3 от може би най-известните американски ястия, които заради пикантния си вкус и аромат бързо ще възбудят апетита Ви:
Наденица с пикантен сос
Необходими продукти: 400 г наденица, 400 г говежда кайма, 500 г консервирани домати, 1 глава лук, 800 г сирене, 7- 8 люти чушлета, 3 с.л. мазнина.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се запържва заедно с каймата и наденицата в мазнината. След като всички продукти се запържат добре, към тях се прибавят нарязаните на колелца люти чушлета и доматите. Ястието се оставя, докато сосът се сгъсти, след което към него се прибавя и натрошеното сирене. Сервира се топло. Ако е необходимо, се добавя и сол на вкус.
Салата Калико
Необходими продукти: 1 голяма консерва зелен боб, 1 голяма консерва грах, 1 консерва царевица, няколко люти чушлета, 1 парче целина, няколко стръка зелен лук, дресинг от по 1/2 ч. л. олио, оцет, захар, сол черен пипер, босилек и естрагон
Начин на приготвяне: Всички продукти заедно със ситно нарязаният зелен лук, целината и чушлетата се изсипват в купа и се заливат с дресинга. Салатата се разбърква добре, похлупва се и се оставя за 24 часа в хладилника, докато попият всички аромати.
Фасул с чили
Необходими продукти: 1 глава кромид лук, 1 зелена чушка, 500 г телешка кайма, 500 г консервиран фасул, 1 голяма консерва домати, 1 парче целина, 1 ч.л. чили сос, 4 с.л. олио, сол и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Ситно нарязаните лук, целина и чушка се запържват в мазнината. Отделно се запържва каймата и когато се задуши, към нея се прибавят запържените преди това зеленчуци, червеният пипер, соса и доматите. Оставя се на бавен огън и когато сосът се сгъсти достатъчно, към него се добавя и фасулът. Задушава се за около 10 мин, посолява се на вкус и пикантното американско ястие се сервира, докато е топло.
Коментари