Големите вериги магазини предлагат разнообразни стоки, които могат да задоволят всеки вкус. Често се случва да закупим храни, които да не консумираме веднага.
Уви, много от тях се развалят и трябва да ги изхвърлим за кратък срок, ако не ги съхраняваме правилно. Но съществуват доказани методи, които ще запазят продуктите ви свежи за по-дълго време. В следващите редове вижте някои необичайни методи за съхраняване на храните:
Съхранявайте краставиците в свеж вид за по-дълъг период от време, като увиете всяка поотделно в хартиени кърпи и ги поставите в найлонова торбичка в хладилника. Краставиците наистина остават свежи по този метод.
Съхранявайте кофичките с извара или заквасена сметана в хладилника, обърнати надолу. Така се създава ефект на вакуум, който забавя растежа на бактериите и удължава срока им на годност.
За да избегнете появата на насекоми в брашното, можете да поставите парче фолио върху него.
За да запазите плодовете свежи за по-дълго време, трябва да ги изплакнете с разтвор, приготвен от 2 супени лъжици оцет и 3 чаши вода.
Замразените във фризера домати могат да се използват в сосове и супи. По този начин те могат да се съхраняват до 6 месеца, поставени в кутии.
Увийте пресните билки в леко влажна хартиена кърпа и ги поставете в найлонов плик. Изкарайте въздуха от плика и след това го приберете в хладилника. Билките ще останат свежи и няма да изсъхнат.
За да не мухлясва хлябът, можете да поставите стрък целина в торбата, в която го съхранявате.
За да запазите кафявата захар мека и влажна, използвайте маршмелоу, като поставите няколко парчета в пакета.
Ако отрежете ябълка, но не можете да я изядете цялата, можете да увиете останалите парчета с дебел гумен ластик. Това ще предпази ябълката от потъмняване, но ефектът е краткотраен. Със сигурност ябълката няма да остане свежа за една седмица.
За да узрее по-бързо авокадото, трябва да се постави в един и същ съд с банани. Бананите активно отделят етилен, благодарение на който авокадото узрява по-бързо.
Съхранявайте сушените плодове в запечатан стъклен буркан на хладно място. Така ще останат по-дълго време меки.
Марулята може да увиете в алуминиево фолио. По този начин тя ще остане свежа до 4 седмици.
За да запазите нарязания лимон свеж по-дълго време, можете да го потопите в сол и да го поставите в хладилника.
А в тези статии може да видите повече за:
- Правилно съхраняване на месо;
Коментари