Много е неприятно, когато сте дали доста голяма сума за плодове и зеленчуци, а те след ден или два вече са изгнили на места и трябва да ги изхвърлите.
Ако спазвате определени правила, зеленчуците и плодовете могат да се съхранят по-дълго време. Трябва да знаете, че съществува газ на име етилен, който е без мирис и цвят. Той помага на някои продукти да узряват, но след време предизвиква развалянето им.
В някои плодове етиленът е в големи количества – например в ябълки и круши, в други количеството му е нищожно. Той може да бъде използван, за да узреят по-бързо някои зелени плодове. Ако сложите авокадо или банан в хартиен плик с две ябълки, на сутринта ще имате напълно узрели плодове.
Но ако един плод от пакета се развали, етиленът от него се отделя в повишено количество и това разваля и всички други плодове. Трябва да внимавате в какви комбинации съхранявате плодовете и зеленчуците.
Затова ябълки, кайсии, пъпеши, праскови и нектарини, круши и сливи, смокини и домати трябва да се съхраняват отделно.
Някои плодове и зеленчуци се съхраняват в хладилник, други могат да се съхраняват извън него. Не мийте плодовете и зеленчуците, преди да ги сложите в хладилника. А ако сте ги измили, подсушете ги, за да не плесенясат.
В хладилника се съхраняват артишок, цвекло, брюкселско зеле, пъпеш, целина, вишни, грозде, зелен фасул, листни зеленчуци, зелен лук, спанак, тиквички.
В хладилника се съхраняват узрели нектарини, праскови, круши, сливи, киви, авокадо. Аспержи и зелени подправки като магданоз и копър се съхраняват като цветя във ваза.
В найлонов пакет, в който сте направили дупки за вентилация, се съхраняват в хладилника броколи, моркови, карфиол, царевица, грах, репички.
Не мийте ягоди, малини, къпини, касис и френско грозде, преди да ги сложите в хладилника.
Плодовете трябва да се съхраняват отделно от зеленчуците
Във фруктиера на масата в кухнята можете да съхранявате ябълки, банани, домати, краставици, патладжани, грейпфрут, лимони, лайм, портокали, манго, папая, чушки, ананас, нар.
Но те не трябва да са близо до печката или под въздействието на пряка слънчева светлина. На тъмно хладно място се съхраняват лук, чесън, картофи, праз, тиква. Ако успеете да ги запазите за по-дълго време, ще имате под ръка полезен зарзават и плодчета, да приготвите вкусна супа с праз и картофи, тиквен сладкиш или пък някой зеленчуков пай.
Коментари